Predprimárne vzdelávanie bude možné dočasne poskytovať aj v „nesieťových“ zariadeniach

NETKY.SK • 9 Júl 2021, 06:31 • 2 min
Predprimárne vzdelávanie bude možné dočasne poskytovať aj v „nesieťových“ zariadeniach

BRATISLAVA – Povinné predprimárne vzdelávanie bude možné poskytovať dočasne do roku 2024 aj v „nesieťových“ zariadeniach.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely školského zákona od koaličných poslancov Márie Šofranko, Richarda Vašečku (obaja OĽaNO) a Radovana Slobodu (SaS), ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Parlament schválil predmetnú právnu úpravu 22. júna.


Prostredníctvom novely zákona sa vytvorí register „nesieťových“ zariadení a upraví sa ich financovanie, a to poskytovaním príspevku na výchovu a vzdelávanie.

 

Novela tiež upravuje posudzovanie plnenia obsahu vzdelávania v rámci individuálneho vzdelávania detí na základe žiadosti zákonných zástupcov alebo zástupcov zariadení.

 

Súvisiaci článok: Na rozšírenie kapacít materských škôlok pôjdu milióny eur. Tie bratislavské však môžu na peniaze zabudnúť!

 

Dôvodom iniciatívy poslancov a novelizácie zákona bolo zníženie tlaku na štátne materské školy, ktoré by od septembra museli prijať všetky deti.

 

Pôvodný zákon totiž počítal s povinnou predškolskou dochádzkou výhradne v sieťových zariadeniach. Škôlky však nemajú dostatočnú kapacitu, aby mohli prijať množstvo detí, ktoré v uplynulých rokoch navštevovali súkromné centrá pre deti. 

 

Prečítajte si tiež: Dostať dieťa do škôlky v nasledujúcom školskom roku bude ešte náročnejšie, nie je dostatok miest



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies