AKTUALIZÁCIA: Starostovia sťahujú pracovníkov z terénu, odhrabávanie snehu aktuálne nemá zmysel

NETKY.SK • 9 December 2021, 11:22 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Starostovia sťahujú pracovníkov z terénu, odhrabávanie snehu aktuálne nemá zmysel

Sneh síce prináša vianočnú atmosféru, ale značne komplikuje situáciu na slovenských cestách. Polícia upozorňuje ľudí, aby jazdili opatrne a rátali na cestách so zdržaním. V prípade, ak nemusia, aby do Bratislavy ani nejazdili. Informujeme i o stave vozoviek v rôznych častiach Slovenska. Diaľnice v okolí Bratislavy sú zjazdné, no stále je potrebné zvýšiť opatrnosť. Výdatné sneženie vyradilo z prevádzky bratislavské letisko, viaceré lety museli byť zrušené. Mestské časti postupne sťahujú pracovníkov odhŕňajúcich chodníky z terénu. Do práce ich vyšlú neskoro večer, kedy by malo presťať snežiť. Polícia rieši viacero dopravných nehôd. Vodičov žiada, aby používali stretávacie svetlá v dôsledku slabej viditeľnosti.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 9.12 17:06

 

Na Slovensku došlo v dôsledku intenzívneho sneženia k niekoľkým dopravným nehodám. Ľahko sa pri nich zranili štyri osoby. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti. Ako však dodala, očakáva omnoho väčší počet škodových udalostí

 

K nehodám došlo v troch krajoch - Bratislavskom, Trnavskom a Košickom. Hovorca bratislavskej polície Michal Szeiff informoval, že polícia od 6:00 do 16:00 hodiny zaznamenala v Bratislavskom kraji celkovo 64 škodových udalostí a štyri dopravné nehody. "Tie mali priamy súvis s poveternostnými podmienkami a situáciou v cestnej premávke," podotkol.

 

 

Polícia preto vyzýva vodičov na mimoriadnu opatrnosť. "Je dôležité riadiť sa pokynmi policajtov. Apelujeme na vodičov, aby v dôsledku zníženej viditeľnosti použili stretávacie svetlá, prípadne hmlové svetlá, denné svietenie je nedostatočné," zdôrazňuje polícia.

 

Aktualizácia 9.12 16:52

 

Pre dlhotrvajúce husté sneženie je kalamitný stav v celej Bratislave. Vyhlásil to starosta Ružinova Martin Chren s tým, že neustále sneženie už nedovoľuje udržiavať všetky cesty a chodníky zjazdné a schodné.

 

"Sneží tak husto, že keď niekde odhrabeme a posypeme, trvá len asi pol hodinu, kým je zasnežené rovnako," poznamenal.

Na Kulíškovej a vo vnútrobloku Miletičova už evidujú aj padnuté veľké konáre zo stromov pod náporom snehu. Viacerí starostovia vyzvali ľudí, aby radšej zostali doma, prípadne sa vyhýbali miestam pod stromami.

 

 

Situácia dospela podľa starostu Ružinova do stavu, keď aj ostatné komunálne podniky v Bratislave sťahujú z terénu väčšinu pracovníkov odhŕňajúcich chodníky.

 

"Po prvé, ich práca nemá zmysel, odhrnutý chodník je do 20 minút opäť zasnežený. Po druhé, potrebujeme ich, aby načerpali sily, lebo podvečer a v noci, keď má prestať snežiť, znovu nastúpia a budú čistiť celú noc, aby bola situácia aspoň v piatok (10. 12.) ráno v poriadku a hlavne, aby sme zabránili zľadovateniu počas nočných mrazov," uviedol ružinovský starosta s tým, že v Bratislave je oficiálne kalamita.

 

Aktualizácia 9.12 16:22

 

Bratislavské letisko je pre husté sneženie od 12:40 hodiny uzavreté. Zrušené boli štyri prílety z plánovaných letov. Sneženie tiež skomplikovalo odlet linky do írskeho Dublinu s meškaním 73 minút. Informovala o tom hovorkyňa Letiska Milana Rastislava Štefánika v Bratislave Zuzana Drobová

 

Príslušné letiskové zložky aktuálne intenzívne zabezpečujú nepretržitú údržbu dráh. "Avšak spád snehových zrážok je v súčasnosti tak intenzívny, že na udržanie prevádzkyschopnosti prevádzkových plôch nepomáha mechanický ani chemický zásah," priblížila Drobová. 

 

 

Odhaduje, že uzávera letiska potrvá minimálne tri hodiny. Dĺžku uzávery prehodnotí letisko na základe aktuálnej meteorologickej situácie. "O vývoji situácie budeme priebežne informovať," podotkla Drobová. 

 

Slovenský hydrometeorologický ústav informoval, že so snežením treba počítať aj v popoludňajších hodinách. Trochu sa rozšíri i smerom na východ. Meteorológovia preto vydali výstrahy pre západné a stredné Slovensko.

 

Aktualizácia 9.12. 14:30

 

Diaľnice v Bratislave a jej širšom okolí sú momentálne aj napriek hustému sneženiu zjazdné. Informuje o tom Národná diaľničná spoločnosť (NDS). V teréne majú diaľničiari v okresoch Bratislava, Malacky, Trnava a Galanta všetku dostupnú techniku 35 sypačov a v teréne je 35 ľudí.

 

img

 

"Vozovky diaľnic sú prevažne mokré, prípadne miestami s vrstvou kašovitého snehu. Všetky diaľnice NDS v uvedených lokalitách sú zjazdné," uviedla hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková. Vodičov však upozorňuje, aby boli pri šoférovaní v tomto počasí opatrní, a to najmä na dotknutých úsekoch diaľnice D1, D2 a rýchlostnej cesty R1, ako aj na centrálnom okruhu diaľnic D1 a D2 v Bratislave. "Súčasne motoristov vyzývame na zvýšenú opatrnosť počas jazdy v blízkosti mechanizmov údržby NDS – sypačov s radlicami."

 

V Bratislave a okolí je na viacerých úsekoch pre husté sneženie spomalená doprava. Počasie ovplyvňuje aj premávku niektorých spojov bratislavskej MHD. Vodiči by si mali dať pozor na zasnežené hlavné ťahy aj vedľajšie cesty v hlavnom meste. Vodičom odporúča pred jazdou očistiť si auto od snehu a zapnúť si na autách stretávacie svetlá.

 

Aktualizácia 9.12. 11:45

 

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska sú zjazdné. Povrch vozoviek je suchý až mokrý, okrem úsekov v okolí Bratislavy, kde je na vozovkách kašovitý sneh do jedného centimetra. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

 

 

img

 

Cesty I., II. a III. triedy na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Na juhozápade Slovenska a vo vyššie položených miestach stredného a východného Slovenska sa na povrchu vozoviek miestami nachádza kašovitý alebo utlačený sneh do troch centimetrov, na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá do piatich centimetrov. Miestami zľadovatený sneh do dvoch centimetrov sa nachádza na cestách II/578 Skalka - Kremnica a cestách III. tried v obvode Haligovce a Liptovské Matiašovce.

 

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Okrem horských priechodov Pezinská Baba, Biela Hora, Vernár, Dobšiná, Grajnár, Chorepa, Súľová a Štós, kde je povrch vozoviek pokrytý kašovitým až utlačeným snehom do dvoch centimetrov a horské priechody Vrchslatina a Huty, kde je zľadovatený sneh do dvoch centimetrov.

 

Cestári upozorňujú na silný vietor a sneženie v oblasti Želiezoviec. Z dôvodu nízkych teplôt sa na mokrých alebo vlhkých vozovkách môže vytvárať poľadovica. Podľa SSC na vyššie položených úsekoch ciest v okrese Senica je možná tvorba snehových jazykov!

 

Pôvodná správa

 

Uviedla to Polícia SR na sociálnej sieti. Zároveň odporúčajú, aby v prípade, že im to práca dovoľuje, využili home office.

 

 

Polícia radí vodičom aj to, ako jazdiť na snehu. Základom sú zimné pneumatiky. "Pri ovládaní auta je potrebné vyvarovať sa trhavého a prudkého pohybu. To by mohlo viesť k šmyku a následnej nehode. Pri jazde brzdite dlhšie a plynulo, rovnako to platí aj pri rozjazde," uviedla polícia.

 

img

 

Podľa polície je dôležité udržať bezpečný odstup. "Na snehu je brzdná dráha oveľa dlhšia a ako sme vyššie spomenuli, hrozí aj nebezpečenstvo šmyku pri náhlom zabrzdení," doplnila polícia. Radí vodičom aj to, aby jazdili pomalšie, ale aj to, aby odstránili z auta námrazu a sneh.

 

img

 

Na západ Slovenska dorazilo ráno pred šiestou husté sneženie. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu môže napadnúť 15 až 25 cm čerstvého snehu, preto platí druhý stupeň varovania pred snehom.

 

V Bratislave husto sneží, preto jazdite opatrne. V ranných hodinách došlo na bratislavských cestách už k viacero nehodám, preto rátajte so zdržaním.

 

Na vjazde do Bratislavy po D2 zo Stupavy je v pravom jazdnom pruhu odstavený kamión. Vodiči sa v tomto úseku zdržia okolo 20 minút. Informuje o tom zelená vlna RTVS. Podľa Stella centra na D2 v smere Stupava - Lamač - tunel Sitina je zdržanie do 25 minút.

 

Nehoda sa stala taktiež na Hodonínskej pri jednom z obchodných centier smerom do Záhorskej Bystrice. Vodiči v tomto úseku musia počítať so zdržaním.

 

Na začiatku Rusovskej cesty smerom z Viedenskej cesty sa stala nehoda, vodiči sa zdržali v tomto úseku len nárazovo. Druhá nehoda sa podľa Zelenej vlny RTVS stala na M. Schneidera Trnavského za supermarketom smerom do mesta. Vodiči sa v tomto úseku môžu zdržať.

 

img

 

Nehoda sa stala aj na Bajkalskej pri Eurovia Aréne v smere na Prístavný most. V ľavom odbočovacom pruhu sa zrazili tri osobné autá. Staršia nehoda je aj na Pionierskej smerom na Kolibu, kde sa zrazili dve autá. Je potrebné rátať s nárazovým zdržaním v oboch smeroch.

 

Linka 130 v Bratislave vo štvrtok ráno dočasne nepremáva. Informoval o tom Dopravný podnik Bratislava na svojom webe. Dôvodom je neprejazdnosť komunikácie pri OC Patrónka.

 

Hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) Eva Vozárová uviedla, že zatiaľ nezaznamenávajú výraznejšie problémy, spôsobené počasím. "Niektoré linky prímestskej autobusovej dopravy môžu mať desať- až 15-minútové meškanie, situáciu monitorujeme," povedala hovorkyňa koordinátora Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji.

 

Bez obmedzení a výraznejších zdržaní premáva vo štvrtok ráno aj bratislavská MHD. "Dopravní dispečeri Dopravného podniku Bratislava (DPB) situáciu priebežne monitorujú a prispôsobujú výpravu spojov, a to najmä v kopcovitých oblastiach Bratislavy," povedal hovorca DPB Martin Chlebovec.

 

Možno vás zaujme: Bratislavčania by sa mali pripraviť na poriadnu snehovú nádielku! Hlavné mesto zasiahne najintenzívnejšie sneženie od roku 2013

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona