Predpovedať, že sa o desať dní ochladí na -18 stupňov, je bláznivé

NETKY.SK • 23 November 2018, 15:57 • 2 min
Predpovedať, že sa o desať dní ochladí na -18 stupňov, je bláznivé

BRATISLAVA - Predpoveď avizujúcu na konci novembra v hlavnom meste SR ochladenie až na - 18 stupňov je potrebné brať ako deterministickú, teda jednu z viacerých možností vychádzajúcich z veľkej miery neistoty predpovede na vzdialenejšie časové obdobie.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s medializovanými informáciami to zdôraznil Pavol Beránek zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

 

Vo videokomentári na profile SHMÚ na sociálnej sieti tiež upozornil, že informácia, ktorú niektoré médiá zverejnili, sa odvíja od najnižšej hodnoty v rozptyle teplôt odhadovaných na štvrtok 29. novembra.

 

"Pre Bratislavu bol uvedený rozptyl od -15 do + 2 stupne Celzia. A práve najnižšia hodnota tohto rozptylu zodpovedala uletenej deterministickej predpovedi," upozornil.

 

O počasí v budúcom týždni povedal, že na začiatku možno očakávať oblačné počasie s dažďom, vo vyšších a neskôr aj stredných a niekde i nižších polohách so snežením.

 

Čo robiť, keď je vám stále zima? Takto sa skutočne zahrejete!

 

"Od stredy (28.11.) bude menej oblačnosti a chladnejšie počasie," avizoval Beránek. Ak sa vytvorí snehová pokrývka, bude to podľa jeho slov na strednom a východnom Slovensku.

 

"Najnižšia nočná teplota by mala počas najchladnejších nocí budúceho týždňa klesať na -5 až -10, v kotlinách a dolinách možno až na -15 stupňov C. Denná teplota sa bude pohybovať v rozptyle -4 až +5 stupňov," dodal meteorológ SHMÚ. Zopakoval, že predpoveď na koniec novembra v tomto momente nemožno presne určiť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies