Predpokladaný páchateľ Nemcovovej vraždy Dadajev sa odvolal proti vzatiu do väzby

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 12:56 • 2 min
Predpokladaný páchateľ Nemcovovej vraždy Dadajev sa odvolal proti vzatiu do väzby

MOSKVA - Predpokladaný páchateľ vraždy ruského politika Borisa Nemcova sa odvolal proti svojmu vzatiu do väzby. Agentúru TASS o tom dnes informovala hovorkyňa súdu Basmanského obvodu v Moskve, ktorý sa prípadom zaoberá.

slovakia

left justify in out

Obvinený Zaur Dadajev podal odvolanie prostredníctvom svojho advokáta. Proti vzatiu do vyšetrovacej väzby sa odvolali aj ďalší traja zadržaní podozriví: Tamerlan Eskerchanov, Chamzad Bachajev a Anzor Gubašev, voči ktorému súd v nedeľu tiež vzniesol obvinenie. Vo vyšetrovacej väzbe je aj Gubaševov brat Šagid.
     

Zatiaľ neobvinená trojica mužov - Eskerchanov, Bachajev a Šagid Gubašev - je podozrivá z vraždy a nezákonného ozbrojovania. Obvinenie im súd musí oznámiť do desiatich dní od vzatia do väzby, v ktorej sú od uplynulého víkendu.
     

Súd moskovského Basmanského obvodu, keď v nedeľu uvalil až do 28. apríla na päticu zadržaných väzbu,  bližšie nešpecifikoval obvinenie vznesené proti Dadajevovi a Anzorovi Gubaševovi. V prípade, že budú uznaní za vinných z vraždy, hrozí im od osem do 20 rokov väzenia alebo doživotie.   
     

Zadržaných vo vyšetrovacej väzbe v Lefortove navštívila skupina ľudskoprávnych aktivistov, ktorým časť väznených Kaukazcov tvrdila, že boli vystavení fyzickému násiliu. Uviedol to aj Dadajev, ktorý stiahol svoje priznanie k Nemcovovej vražde. Vysvetlil, že sa k činu priznal pod tlakom pri zatýkaní, keď chcel zabrániť zadržaniu svojho priateľa. Záležitosť chcel uviesť na pravú mieru pred súdom, ktorý mu to však podľa jeho slov neumožnil. Vinu odmietajú aj ostatní uväznení.
     

Iný aktivista, Anton Cvetkov - predseda Moskovskej občianskej pozorovateľskej komisie, tvrdenia o mučení zadržaných odmietol ako nepodložené a deklaroval, že rany na tvári a telách viacerých zadržaných vznikli pri zatýkaní, nie pri vypočúvaní.
     

Ruské médiá dnes informovali, že Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, ktorý sa zaoberá objasnením Nemcovovj vraždy, chce vypočuť aj spomínaných moskovských aktivistov, pretože má podozrenie, že počas návštevy väzňov vo vyšetrovacej väzbe nedovoleným spôsobom zasahovali a ovplyvňovali vyšetrovanie trestného činu. 
     

Väznených sa totiž údajne pýtali nielen na podmienky ich zadržiavania a rešpektovanie práv, ale aj na výsluchy. Obaja aktivisti - ľudskoprávny aktivista a člen prezidentskej Rady pre ľudské práva Andrej Babuškin a novinárka Jeva Merkačovová - tieto obvinenia odmietajú, ale vyjadrili ochotu podrobiť sa výsluchu.

     

Adekvátnosť postupu Vyšetrovacieho výboru spochybnili dnes členovia viacerých komisií pri ministerstvách, ako aj napríklad člen prezidentskej Rady pre ľudské práva Kirill Kabanov.
     

Nemcova zastrelili v noci na 28. februára v centre Moskvy, niekoľko desiatok metrov od hradieb Kremľa, keď sa so svojou ukrajinskou priateľkou po Veľkom moskovskom moste vracal do svojho bytu na ulici Boľšaja Ordynka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies