Predpokladalo sa, že je po smrti. Šéf al-Káidy sa najnovšie objavil na novej videonahrávke!

NETKY.SK • 12 September 2021, 15:33 • 2 min
Predpokladalo sa, že je po smrti. Šéf al-Káidy sa najnovšie objavil na novej videonahrávke!

BRATISLAVA - Nie je však vylúčené, že video záznam bol vytvorený pred mesiacmi a Ajman Zawahrí je mŕtvy.

slovakia

left justify in out

Vodca teroristickej skupiny al-Káida Ajman Zawahrí sa objavil na novej videonahrávke, ktorú zverejnili na 20. výročie útokov v USA z 11. septembra 2001 – niekoľko mesiacov po fámach, že je mŕtvy. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

 

Organizácia SITE Intelligence Group, ktorá monitoruje džihádistické webové stránky, uviedla, že video zverejnili v sobotu. Zawahrí v ňom vyhlásil, že "Jeruzalem nebude nikdy judaizovaný", a pochvalne sa vyjadril o útokoch al-Káidy, okrem iného proti ruským vojakom v Sýrii v januári.

 

 

Podľa SITE Zawahrí tiež spomenul sťahovanie americkej armády z Afganistanu po 20 rokoch vojny. Organizácia však doplnila, že jeho vyjadrenia nevyhnutne neznamenajú, že nahrávka pochádza z posledného obdobia, keďže dohodu o odsune s Talibanom podpísali USA vo februári 2020.

 

Zawahrí sa vo viac ako hodinovej nahrávke nezmienil o nedávnom ovládnutí Afganistanu radikálnym hnutím Taliban. Hovoril však o útoku z 1. januára, ktorého terčom boli ruskí vojaci na okraji mesta Rakka v severnej Sýrii. Dohady o smrti Zawahrího po chorobe sa šírili od konca roka 2020. Až do tejto soboty sa odvtedy neobjavilo žiadne video s ním alebo iný dôkaz, že je nažive.

 

"Mohol by byť mŕtvy, no potom by zomrel niekedy v januári 2021 alebo neskôr," uviedla riaditeľka SITE Rita Katzová.

Al-Káida v uplynulých rokoch čelila na džihádistickej scéne konkurencii zo strany skupiny Islamský štát (IS), ktorá v roku 2014 ovládla veľké oblasti Iraku a Sýrie a vyhlásila tam medzičasom vojensky zničený "kalifát". Militanti IS sú však stále aktívni a podnikajú útoky, pričom odnože tejto skupiny vznikli aj v ďalších početných krajinách regiónu.

 

Vodca IS abú Bakr Baghdádí zomrel pri zásahu amerických špeciálnych jednotiek na severozápade Sýrie v októbri 2019.

Egypťan Zawahrí sa stal lídrom al-Káidy po tom, ako špeciálne jednotky USA v roku 2011 zabili v Pakistane Usámu bin Ládina.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies