Predošlé vedenie rezortu predalo "nepredajné" pozemky vo V. Tatrách

NETKY.SK • 16 September 2010, 07:16 • 2 min
Predošlé vedenie rezortu predalo "nepredajné" pozemky vo V. Tatrách

Predošlé vedenie rezortu predalo "nepredajné" pozemky vo V. Tatrách

slovakia

left justify in out

img

Šéfovi Ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja (MPŽPRR) SR Zsoltovi Simonovi sa zdá, že predchádzajúca vláda nemala zábrany v privatizácii majetku, aj keď oficiálne vyhlasovala, že nebude rozpredávať štátny majetok.
"Rezort pôdohospodárstva sa dostal k materiálom z Ministerstva financií (MF) SR a zistili sme, že predchádzajúce vedenie MPŽPRR SR malo záujem predať 21.597 štvorcových metrov (m2) na Skalnatom Plese s vyvolávacou cenou 10,98 eura/m2," informoval dnes na tlačovej besede Simon.
Celková plocha parciel aj s pozemkami v okolí dosiahla v katastri Vysoké Tatry a Tatranská Lomnica rozlohu 31.862 m2 pri celkovej realizačnej cene 384.000 eur. "Predávajúcou stranou v tejto zmluve boli Štátne lesy (ŠL) TANAP a ministerstvo pôdohospodárstva, pretože ŠL TANAP sú príspevkovou organizáciou," povedal šéf agrorezortu. ' "Musím dodať, že podľa zákona o ochrane prírody a krajiny pozemky vo vlastníctve štátu v 3., 4. a 5. stupni ochrany, do ktorých aj uvedené pozemky spadali, sú zo zákona nepredajné," upozornil Simon.
"Zdá sa mi, že predchádzajúca vláda zohľadnila aj zonáciu, ktorá nebola schválená," konštatoval.
Objasnil, že pôvodná zmluva súvisiaca s pozemkami bola urobená na spoločnosť Tatranské lanové dráhy (TLD). "Vtedajšie ministerstvo pôdohospodárstva s ňou súhlasilo, ale ministerstvo financií namietalo aj cenu aj rozpor so zákonom o ochrane prírody," spresnil.
"Firma TLD však 22. apríla 2010 podľa výpisu z Obchodného registra SR sa na valnom zhromaždení rozhodla zlúčiť so spoločnosťou Tatry mountain resorts, a. s.," konštatoval. Dňa 17. júna 2010 bola podľa jeho informácií podpísaná v súvislosti s tatranskými pozemkami druhá zmluva, "a tak už akási prekážka predaja de facto neexistovala".
Simon zároveň informoval, že z rezortu financií sa na MPŽPRR vrátila aj iná zmluva, a to o prevode pozemkov v bratislavskej Vrakuni s celkovou výmerou 34.560 m2. "Dňa 6. júla tohto roka bola podpísaná kúpno-predajná zmluva, kde sa predajná cena ustanovila na 2 miliónoch eur, teda v cene 30 eur/m2," uviedol. Bežne sa podľa jeho názoru cena 1 m2 v tejto lokalite pohybuje okolo úrovne 120 eur/m2.
"Zaujímavé na tomto predaji je to, že v rámci ponukového konania boli predložené aj ponuky o 500.000 eur vyššie, ktoré neboli úspešné," povedal. Kupujúcim mala podľa Simona byť spoločnosť z USA, ktorú označil ako "Garážová firma 2".
Dodal, že predmetné dve zmluvy o pozemkoch neboli zaregistrované v katastri nehnuteľností, pretože na to, aby boli právoplatné, potrebujú súhlas Ministerstva financií SR. "Tieto zmluvy boli po výmene vlády stiahnuté rezortom pôdohospodárstva z MF SR bez podpisu a súhlasu rezortu financií," spresnil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies