Predmety vylovené z oceánu nepatrili stratenému lietadlu

NETKY.SK • 29 Marec 2014, 16:46 • 2 min
Predmety vylovené z oceánu nepatrili stratenému lietadlu

PERTH - Lode pátrajúce po nezvestnom lietadle malajzijských aerolínií vytiahli z Indického oceánu plávajúce predmety, ale nesúviseli so strateným boeingom. Informovali o tom dnes austrálske úrady, ktoré citovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Bolo to prvýkrát, čo niektorá z ôsmich lodí v novej pátracej oblasti vylovila plávajúce objekty z Indického oceánu. "Množstvo predmetov vytiahli z oceánu" dve plavidlá, čínska loď Chaj-sün 01 a austrálska HMAS Success. "Zatiaľ sa však nepotvrdilo, že by bol z vôd oceánu vytiahnutý nejaký predmet súvisiaci s nezvestným letom MH370," uviedol vo vyhlásení Austrálsky úrad pre námornú bezpečnosť (AMSA) na konci dnešného pátrania v novej zóne v subtropických vodách, kde podľa nového podozrenia pátračov skončil let zmiznutého boeingu. Zóna pátrania sa v piatok presunula vyše 1000 kilometrov severnejšie do oblasti, ktorá sa nachádza 1680 kilometrov od austrálskeho mesta Perth.

 

Lietadlá spozorovali zo vzduchu aj ďalšie predmety, ktoré by mohli byť z Boeingu 777, ale ešte ich z oceánu nevytiahli. Boeing 777 malajzijských aerolínií štartoval v Kuala Lumpur a smeroval do čínskeho Pekingu, ale 8. marca zmizol z obrazoviek radarov a odvtedy je jeho ďalší osud záhadou.

 

Tri lode dorazili do novej oblasti pátrania dnes a ďalších päť plavidiel sa tam doplaví v nedeľu, uviedol AMSA. Deviata loď dorazí na miesto do troch dní. Prístroj, ktorý má pomôcť lokalizovať letové záznamníky, sa nachádza na austrálskej lodi a tá je na ceste do pátracej oblasti.

 

Pátranie sa presunulo viac na sever po tom, čo analýzy satelitných údajov ukázali, že lietadlo sa pohybovalo rýchlejšie, než sa najprv predpokladalo, a tak sa mu aj skôr minulo palivo - to znamená, že trosky lietadla by sa mali nachádzať severnejšie, teda bližšie k Perthu.

 

AMSA, ktorý riadi pátranie v mene Malajzie, má približne týždeň na to, aby našiel takzvané čierne skrinky lietadla, potom sa ich batérie vybijú a signály zaniknú. Keďže hľadanie prebieha bližšie k Perthu, lietadlá môžu pátrať dlhšie nad vodami oceánu, ktorý je tam pokojnejší a nie taký hlboký v porovnaní s predchádzajúcou oblasťou. Znamená to tiež, že počasie je priaznivejšie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies