Predmety na koľaji ohrozujúce bezpečnosť železničnej dopravy

NETKY.SK • 1 December 2016, 09:48 • 2 min
Predmety na koľaji ohrozujúce bezpečnosť železničnej dopravy

BRATISLAVA - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) včera zaznamenali nebezpečnú zrážku vlakov s predmetmi uloženými na traťovej koľaji č.1 a č.2 v úseku Poprad-Tatry – Vydrník.

slovakia

left justify in out

Počas jazdy dvoch vlakov v úseku Poprad-Tatry – Vydrník došlo na 1. a 2.traťovej koľaji v km 198,000 k ich nabehnutiu na kamene, drevo a pneumatiky, ktoré boli poukladané na koľajnicových pásoch a v priechodnom priereze 1. a 2. traťovej koľaje. Súčasne došlo k rozveseniu vzduchových hadíc (brzdového systému) medzi 2. a 3. vozňom. Na druhom vlaku došlo k rozveseniu vzduchových hadíc medzi 2. a 3. vozňom a 3. a 4. vozňom za rušňom. Udalosť sa zaobišla, našťastie, bez zranení a poškodenia majetku dopravcu ZSSK a. s. a majetku ŽSR. Po tomto incidente bola v danom úseku znížená rýchlosti po 1. a 2. traťovej koľaji v km 198,000 na 10 km/h a zavedená opatrná jazda.

 

Obdobné udalosti sa opakovali viackrát aj v minulosti, medzi neobyčajné môžeme zaradiť zrážky vlakov s takými predmetmi ako boli toaleta, snehuliak, naukladané tehly či chladnička.

 

Pri takejto zrážke dochádza k poškodeniu rôznych častí vlakovej súpravy. Vlak sa môže po zrážke s predmetmi na koľaji vykoľajiť a ohroziť tak život a zdravie cestujúcich, prípadne narušiť či ohroziť jazdu vlakov po susednej koľaji. V prípade, že by došlo k vykoľajeniu nákladného vlaku, môže navyše dôjsť k rozsiahlemu znečisteniu životného prostredia, kontaminácii zdrojov pitnej vody, požiarom a zamoreniu ovzdušia.

 

Vandali si často neuvedomujú, že svojim správaním ohrozujú železničnú dopravu, svoje aj cudzie životy. ŽSR zároveň neustále apelujú na rodičov, aby svoje deti vystríhali pred situáciami, kedy môže byť ohrozený ich život. Prosíme rodičov, aby svoje deti naučili, že železnica nie je v žiadnom prípade miesto pre hry. Aby rodičia dôsledne deťom vysvetlili, čo môžu tieto riskantné hry znamenať, ako sa môže zdanlivo nevinná hra vypomstiť a skončiť sa až tragicky.

 

ŽSR vyzývajú verejnosť, aby bola všímavá k dianiu na železnici a aby pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR kontaktovala políciu a tak pomohla eliminovať trestnú činnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies