Predmetom dnešného rokovania vlády boli aj bariéry v automobilovom priemysle

NETKY.SK • 17 Apríl 2019, 13:50 • 2 min
Predmetom dnešného rokovania vlády boli aj bariéry v automobilovom priemysle

BRATISLAVA - Vláda SR počas dnešného dňa okrem iného schválila aj Opatrenie na odstránenie bariér pre trvalo udržateľný rozvoj automobilového priemyslu na Slovensku. Návrh prišiel z dielne ministerstva hospodárstva (MH) SR.

slovakia

left justify in out

"Automobilový priemysel je kľúčovým odvetvím slovenského hospodárstva a svojou podstatou ovplyvňuje rozvoj viacerých priemyselných odvetví. Generuje 44 % HDP z priemyselnej výroby a tým, že sa podieľa 40,2 % na exporte, významným spôsobom prispieva k pozitívnej obchodnej bilancii Slovenska," zdôraznil dôležitosť automobilového priemyslu rezort hospodárstva SR.

 

Na Slovensku je podľa MH SR automobilový priemysel výrazne poznačený závislosťou od zahraničných investorov, kde okrem samotných výrobcov zaraďujeme aj dodávateľské reťazce.

 

img

 

Podľa MH SR hrozí, že pôsobením bariér pre trvalo udržateľný rozvoj automobilového priemyslu, dôjde postupne k presunu projektov niektorých výrobcov do okolitých krajín a k ohrozeniu získavania nových projektov pre existujúce výrobné kapacity. Prejaviť sa to môže aj v konkurencieschopnosti, ktorá sa bude pri schvaľovaní projektov s bezprotrednými konkurentmi, teda výrobnými závodmi tých istých značiek lokalizovanými v iných členských štátoch Európskej únie, neustále znižovať.

 

img

 

Návrh sa týka opatrení troch bariér, a to konkrétne nestability a nesystémovoti vývoja podnikateľského prostredia, ktoré má priamy dosah na nepredvídateľný rast nákladov, ďalej nízkej úrovne výskumno-vývojových aktivít, rozvoja aplikovanej vedy, výskumu a inovácií a sieťovania aktérov, ako aj nedostatočne vytvoreného prostredia na uplatnenie princípov obehového hospodárstva v automobilovom priemysle.

 

img

 

Úlohy, ktoré z materiálu vyplývajú, sú premietnuté do návrhu uznesenia vlády SR s cieľom znížiť, respektíve odstrániť, negatívny vplyv identifikovaných bariér na ďalší vývoj automobilového priemyslu, a tým aj na konkurencieschopnosť hospodárstva SR.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona