Predĺženie sankcií voči Iránu vstúpilo do platnosti napriek nesúhlasu Obamu

NETKY.SK • 15 December 2016, 10:01 • 2 min
Predĺženie sankcií voči Iránu vstúpilo do platnosti napriek nesúhlasu Obamu

WASHINGTON - V Spojených štátoch dnes vstúpil do platnosti zákon umožňujúci predĺženie sankcií voči Iránu na ďalších desať rokov. Dosluhujúci prezident Barack Obama legislatívu schválenú oboma komorami Kongresu nepodpísal, avšak tá napokon začala platiť aj bez jeho súhlasu.

slovakia

left justify in out

Uvedený zákon bol prijatý už v roku 1996 a odvtedy bola jeho platnosť opakovane predlžovaná. Obamova administratíva ubezpečila, že jeho opätovné predĺženie nebude mať vplyv na aktuálne zmierňovanie sankcií voči Teheránu, ktoré sa uskutočňuje na základe vlaňajšej jadrovej dohody medzi Iránom a svetovými mocnosťami.

 

Podľa drvivej väčšiny kongresmanov a senátorov je obnovená rámcová legislatíva užitočným nástrojom na vyvíjanie politického tlaku na Irán. Má zaistiť, aby Teherán plnil svoje záväzky vyplývajúce z jadrovej dohody, a zároveň čeliť znepokojujúcim aktivitám Iránu v regióne Blízkeho východu.

 

Iránski predstavitelia vopred varovali, že predĺženie platnosti zákona o sankciách budú považovať za porušenie jadrovej dohody a budú naň reagovať bližšie nešpecifikovanými krokmi. Obamova administratíva však trvá na tom, že islamská republika sa nemá čoho obávať, pokiaľ bude aj naďalej plniť podmienky jadrovej dohody.

 

Šéf americkej diplomacie John Kerry v súvislosti s predĺžením zákona schválil ďalšiu sériu výnimiek, ktoré umožňujú pokračovanie doterajšieho režimu uvoľňovania sankcií voči Iránu. Informoval o tom aj svojho iránskeho rezortného kolegu Mohammada Džaváda Zarífa.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona