Predĺženie dlhového stropu USA schválil aj Senát

NETKY.SK • 13 Február 2014, 07:41 • 2 min
Predĺženie dlhového stropu USA schválil aj Senát

WASHINGTON - Americký Senát schválil v stredu zákon, ktorý vláde USA umožňuje požičiavať si na zaplatenie svojej prevádzky na finančných trhoch ďalší rok, čím odvrátil jej hroziacu platobnú neschopnosť.

slovakia

left justify in out

Senátori prijali zákon takmer po straníckej línii pomerom hlasov 55:43. Všetky hlasy za boli výlučne z tábora demokratov, informovala agentúra AP.
      

V utorok návrh zákona tesnou väčšinou schválila aj federálna Snemovňa reprezentantov. Jeho prijatie je dôležitým víťazstvom prezidenta Baracka Obamu po rokoch bojov týkajúcich sa rozpočtu, ktoré jeho vláda vedie s republikánmi.
      

Americký Kongres naposledy hlasoval o zvýšení dlhového stropu v októbri minulého roka, keď po dohode demokratov a republikánov rozhodol o predĺžení možnosti úverovania vlády do 7. februára 2014.
      

Terajšie pomerne hladké schválenie predĺženia platnosti tohto opatrenia prišlo v čase, keď väčšina kongresmanov hľadí na novembrové voľby, v ktorých sa bude uchádzať o opätovné zvolenie. Republikáni zaujali menej konfrontačné postoje po poklese podpory, ktorú zaznamenali najmä v konzervatívnom krídle strany po vlaňajšom čiastočnom ochromení vládnych inštitúcií na 16 dní v dôsledku toho, že sa Kongres nedokázal dohodnúť na novom rozpočte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona