Predĺženie azylu pre Snowdena by podľa úradov nemalo byť problémom

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 12:51 • 2 min
Predĺženie azylu pre Snowdena by podľa úradov nemalo byť problémom

MOSKVA/BERLÍN - Bývalý pracovník amerických tajných služieb Edward Snowden si podľa názoru ruského prisťahovaleckého úradu bude môcť bez problémov predĺžiť azyl v Rusku.

slovakia

left justify in out

Hovorca prisťahovaleckého úradu Vladimir Voloch pre tlačovú agentúru Interfax povedal, že Snowden sa ničím neprevinil a dôvody jeho úteku sa nezmenili. Preto očakáva "bezproblémové rozhovory" o možnom predĺžení povolenia, ktorý Snowdenovi vyprší koncom júla.
     

Snowdenov advokát Anatolij Kučerena podľa agentúry DPA už skôr uviedol, že jeho klient sa pokúsi o predĺženie povolenia na pobyt v Ruskej federácii. Spojené štáty vydali na Snowdena zatykač. Tridsaťročný Američan žije na utajenom mieste v Moskve.
     

Snowdenovi prívrženci v stredu večer v Berlíne oznámili, že vytvorili iniciatívu s názvom Courage (Odvaha). Má pomôcť brániť bývalého pracovníka amerických tajných služieb, ktorý poskytol verejnosti tajné informácie, ako aj všetkých, čo tak urobia v budúcnosti.
     

Projekt bude viesť spolupracovníčka webovej stránky Wikileaks Sarah Harrisonová, ktorá pomohla Snowdenovi dostať sa z Hongkongu a vydržala s ním celé týždne na letisku v Moskve.
     

"Boli sme jediní ľudia, ktorí mohli reagovať dosť rýchlo," povedala Harrisonová pri predstavovaní projektu. Courage podporujú: zakladateľ webovej stránky WikiLeaks Julian Assange, Daniel Ellsberg, ktorý zverejnil dokumenty Pentagónu z čias vietnamskej vojny, ako aj internetový aktivista John Perry Barlow.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona