Predloženie minimálnej penzie je podľa Švejnu zle načasované

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 12:52 • 2 min
Predloženie minimálnej penzie je podľa Švejnu zle načasované

BRATISLAVA - Vláda podľa podpredsedu strany Most-Híd Ivana Švejnu totálne zle načasovala predloženie návrhu na zavedenie minimálneho dôchodku.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uviedol na tlačovej besede, kabinet totiž prišiel s návrhom na zavedenie minimálnej penzie v čase otvorenia druhého penzijného piliera. Kým pôvodný návrh podľa Švejnu zvýhodňoval nízkopríjmové skupiny tak, že sa im oplatilo vstúpiť do druhého piliera, keďže mali garantovaný minimálny dôchodok od štátu, podľa pozmeňujúceho návrhu, ktorý v utorok večer schválil parlamentný sociálny výbor, budú sporitelia v druhom pilieri vzhľadom na nižšiu minimálnu penziu znevýhodnení. "Človek bude trestaný za to, že bol v dvojpilierovom systéme," povedal poslanec za stranu Most-Híd.

 

Samotné zavedenie minimálneho dôchodku považuje Švejna za dobrú myšlienku. Upozornil však na to, že vláda ide tento inštitút zaviesť len rok pred parlamentnými voľbami. "Malo to byť zavedené už dávno," zdôraznil. Penzisti s nízkymi dôchodkami by tak mali úžitok zo zavedenia minimálnej štátnej penzie už skôr. 

 

Parlamentný sociálny výbor v utorok schválil pozmeňujúci návrh predsedu výboru Jána Podmanického (Smer-SD), podľa ktorého budú mať nízkopríjmoví sporitelia v druhom pilieri nižší minimálny dôchodok od štátu ako ľudia s nízkymi zárobkami, ktorí v druhom pilieri neboli. Minimálna penzia sa má sporiteľom znižovať v takom pomere, v akom v jednotlivých rokoch išli ich dôchodkové odvody na ich osobné účty v druhom pilieri voči celkovým starobným dôchodkovým odvodom. Do dôchodkového príjmu sa pritom pri posudzovaní nároku na minimálny dôchodok nemajú započítavať doživotné penzie z druhého piliera. 

 

"Myslíme si, že je to spravodlivý princíp," povedal Podmanický počas rokovania výboru. Ak by podľa neho platil pôvodný vládny návrh na rovnaký minimálny dôchodok pre prvopilierových aj druhopilierových penzistov, podporilo by sa tým to, že v druhom pilieri by zostali aj ľudia, korí tam nemajú čo robiť. Viedlo by to podľa Podmanického k navádzaniu na nezodpovedný prístup a podporilo by sa tým špekulovanie ľudí s nízkymi príjmami. 

 

Ako na rokovaní sociálneho výboru uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, pozmeňujúci návrh je reakciou na to, aké pripomienky zazneli od opozičných poslancov počas prvého čítania k vládnemu návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Podľa neho by mohli sporitelia pôvodný návrh zneužiť tak, že by sa pri investovaní uchýlili k morálnemu hazardu, keďže by mali minimálny dôchodok od štátu garantovaný. "Riziko morálneho hazardu tu objektívne je," povedal Richter. 

 

Minimálny dôchodok sa má na Slovensku zaviesť od začiatku júla tohto roka. Pre ľudí, ktorí počas života získali 30 rokov dôchodkového poistenia, by mal minimálny dôchodok tvoriť 136 % zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 269,5 eura. Suma minimálnej penzie sa má zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body a od 40 rokov o 3 percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia by minimálna penzia budúci rok predstavovala 340,8 eura. Tieto sumy minimálnej penzie sa však majú vzťahovať len na tých penzistov, ktorí neboli v druhom dôchodkovom pilieri. Nízkopríjmovým účastníkom druhého piliera sa má minimálna penzia od štátu krátiť, a to v závislosti od toho, ako dlho si časť svojich dôchodkových odvodov nechali zasielať na svoj účet v druhom pilieri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona