Predikcie vývoja rastu HDP v SR možno zlepšia aj ďalšie inštitúcie

NETKY.SK • 16 Marec 2012, 08:02 • 2 min
Predikcie vývoja rastu HDP v SR možno zlepšia aj ďalšie inštitúcie

Predikcie vývoja rastu HDP v SR možno zlepšia aj ďalšie inštitúcie

slovakia

left justify in out

img

Podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša je ešte priskoro na zlepšenie prognóz v rámci ekonomického rastu Slovenska pre tento rok. Reagoval tak na dnes upravenú prognózu Ministerstva financií (MF) SR z 1,1 % na 2,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). 
      "Napriek postupnému materializovaniu pozitívnych rizík sme opatrní a vyčkávame na ďalšie signály potvrdzujúce prvé pozitívne správy," informoval dnes Gábriš. Podľa neho je možné, že k zlepšeniu prognóz pristúpia aj ďalšie inštitúcie v prípade, ak bude pokračovať súčasný pozitívny trend.
      Po revízii odhadu rastu ekonomiky od MF sa predikcia rezortu posúva na úroveň Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá tiež predpovedá 2,3-% rast. Odhady ostatných inštitúcií sú zatiaľ nižšie, ale nezohľadňujú postupnú materializáciu pozitívnych rizík. "Je preto možné, že ďalšie týždne prinesú zlepšenie ekonomických prognóz," podotkol Gábriš.
      MF sa opiera najmä o aktuálne publikované údaje o raste a štruktúre HDP za 4. štvrťrok 2011. Okrem tempa rastu a štruktúry HDP však pozitívne prekvapil aj vyšší rast priemyslu v závere roka 2011 a na začiatku roka 2012. "Nádeje navyše smerujú k pretrvávajúcemu zlepšovaniu ekonomického sentimentu u našich obchodných partnerov. Najmä nemecký Ifo index rastie už od októbra minulého roka a snaží sa dohnať prepad z polovice roka 2011," uviedol Gábriš a dodal, že index je aktuálne na najvyššej úrovni od júla 2011 a signalizuje zlepšovanie vyhliadok priemyslu a ekonomiky v Nemecku. 
      Na druhej strane sú pre ekonomický rast Slovenska v roku 2012 negatívnym rizikom vysoké ceny ropy prípadné ďalšie turbulencie na finančných trhoch. Takisto však nutnosť realizovať konsolidačný balíček.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies