Predeseda NRSR vyjadril svoju opätovnú podporu pre Srbsko

NETKY.SK • 14 Október 2019, 18:37 • 2 min
Predeseda NRSR vyjadril svoju opätovnú podporu pre Srbsko

BELEHRAD - Predseda Národnej Rady SR Andrej Danko (SNS) sa pri príležitosti výročnom zasadnutí Medziparlamentnej únie v Belehrade stretol s predsedníčkou srbského parlamentu Majou Gojkovičovou. pričom apeloval na svojej podpore o vstup Srbska do Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí boli prítomní aj predseda Poslaneckej snemovne českého parlamentu Radek Vondráček a predseda rakúskej Národnej rady Wolfgang Sobotka. Danko informoval, že spolu s týmito predstaviteľmi pozval Gojkovičovú na stretnutie predsedov parlamentov v Slavkovskom formáte (Slovensko, Česko, Rakúsko - S3). Trojica tak urobila v kontexte iniciatívy, aby si "Európska únia oveľa viac všímala Balkán a štáty, ktoré si zaslúžia vstúpiť do EÚ".

 

 

Danko uviedol, že v prvej časti stretnutia svojej srbskej rezortnej kolegyni poďakoval za organizovanie zasadnutia Medziparlamentnej únie aj za možnosť vystúpiť vlani na pôde srbského parlamentu. "Verím, že tieto stretnutia pomôžu k väčšej kooperácii národných parlamentov aj k pomoci parlamentov štátov, ktoré sa chcú dostať do Európskej únie," povedal.

 

img

 

Danko tiež na stretnutí zopakoval, že Srbsko by malo byť jednou z prvých krajín, o ktoré sa Únia rozšíri. Vyjadril aj jasný postoj ku Kosovu. "Pre mňa to bolo veľmi inšpirujúce stretnutie v tej medzinárodnej kooperácii," dodal šéf parlamentu.

 

Vondráček pripomenul, že každá z krajín Slavkovského formátu má ku Kosovu iný prístup. "Slovensko to (nezávislosť Kosova) neuznalo, česká vláda to uznala za dosť rozporuplných okolností. Pán prezident (Miloš Zeman) nedávno povedal, že by sme ho zas mali 'oduznať', a Rakúsko je zase v inej pozícii," vysvetlil.

 

img

 

Dôležité je však podľa Vondráčka to, že všetci traja predstavitelia súhlasia s tým, aby sa Srbsko stalo súčasťou európskeho spoločenstva. Bez toho, aby sa v krajine situácia urovnala a došlo k nejakej dohode medzi Prištinou a Belehradom, sa však podľa neho dá len ťažko očakávať plnohodnotné členstvo Srbska v EÚ. Dodal, že k rokovaniam S3 chcú prizvať i Slovinsko.

 

img

 

Danko sa v Belehrade zúčastnil na výročnom zasadnutí Medziparlamentnej únie (IPU). Tá vznikla pred 130 rokmi, združuje národné parlamenty 179 štátov a ďalších 12 regionálnych parlamentných zhromaždení. Hlavnými témami 141. zasadnutia, ktoré potrvá do 17. októbra, sú posilnenie medzinárodného práva, parlamentné úlohy a mechanizmy a prínos regionálnej spolupráce.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies