Predĺženie prechodného obdobia na nákup pôdy je pre SR irelevantné

NETKY.SK • 4 November 2010, 08:22 • 2 min
Predĺženie prechodného obdobia na nákup pôdy je pre SR irelevantné

Predĺženie prechodného obdobia na nákup pôdy je pre SR irelevantné

slovakia

left justify in out

V roku 2011 sa končí platnosť výnimky obmedzujúcej nákup slovenskej poľnohospodárskej pôdy cudzincami. Podľa šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zsolta Simona (Most-Híd) je predĺženie tohto prechodného obdobia o ďalšie tri roky irelevantné.
"Pre SR je predĺženie o ďalšie tri roky irelevantné, pretože už dnes môžu cudzinci nakupovať pôdu na území SR prostredníctvom právnických osôb. Skôr hľadáme iné riešenia vychádzajúce z princípov, ktoré používajú pre užívateľov a vlastníkov poľnohospodárskej pôdy staré členské krajiny EÚ," uviedol dnes po rokovaní kabinetu Simon k možnosti predĺženia zákazu nákupu pôdy cudzincami.
Riešenia tohto problému sú v starých členských krajinách podľa Simona rôzne. Vychádzajú najmä z toho, že pôdu môže vlastniť ten, kto ju užíva alebo na nej podniká, alebo musí splniť podmienku trvalého pobytu, respektíve ďalšie podmienky, ktoré sú spojené s trvalým pobytom na danom území štátu.
Simon sa však neobáva toho, že od roku 2012 príde k masívnemu skupovaniu poľnohospodárskej pôdy na Slovensku. "Nebude to o nič viac, ani o nič menej ako je tomu teraz. Aj dnes, keď prídu cudzinci na územie SR, založia si právnickú osobu a zo základného imania môžu nakupovať pôdu. Žiadna iná, relevantná zmena nenastane," myslí si Simon.
"Sme prístupní na to, aby sme spolu s Českou republikou a Maďarskom o predĺženie požiadali. Bude to však viac len v deklaratórnej rovine, než v rovine skutočnej ochrany poľnohospodárskej pôdy," dodal Simon na otázku, či SR požiada EÚ o predĺženie prechodného obdobia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies