AKTUALIZOVANÉ VIDEO Predchodcovia dnešných Britov mali tmavú pokožku, naznačujú výskumy podľa DNA

NETKY.SK • 7 Február 2018, 14:39 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ VIDEO Predchodcovia dnešných Britov mali tmavú pokožku, naznačujú výskumy podľa DNA

LONDÝN - Vedci predpokladali, že ľuďom rýchlo zbledla pokožka po príchode do Európy pred asi 45 000 rokmi. Nedávna analýza DNA z kostry spred 10 000 rokov však naznačuje, že predkovia Britov mali tmavú pokožku a modré oči.

slovakia

left justify in out

Analýza vzoriek DNA odobratých z kostry muža, ktorý žil v Británii pred približne 10 000 rokmi, naznačuje, že predkovia dnešných Britov mali "tmavú až čiernu" pokožku a modré oči, napísala agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie vedcov z londýnskeho Prírodopisného múzea.

 

Vedci vykonali analýzu DNA odobratej z takmer úplne zachovanej kostry človeka z druhu Homo sapiens známej pod označením Muž z Cheddaru. Kostra dostala meno po Cheddarskej rokline v na juhozápade Anglicka, kde bola v roku 1903 nájdená.

 

"Muž z Cheddaru bol lovec a zberač žijúci v strednej dobe kamennej. Išlo o moderného človeka s tmavou pokožkou a modrými očami," uviedol Tom Booth z Prírodopisného múzea, pričom dodal, že Muž z Cheddaru bol približne 166 centimetrov vysoký a zomrel niekedy po dovŕšení 20. roku života.

 

"Až donedávna sa predpokladalo, že ľudia sa rýchlo prispôsobili a ich pokožka zbledla po príchode do Európy, čo bolo pred približne 45 000 rokmi", povedal Booth s tým, že bledá pokožka lepšie pohlcuje ultrafialové žiarenie a pomáha ľuďom predchádzať nedostatku vitamínu D aj v oblastiach, kde je menej slnečného svetla.

 

Muž z Cheddaru mal "genetické markery pre pigmentáciu pokožky, ktorá sa väčšinou spájajú so subsaharskou Afrikou, čo je v súlade s celým radom nálezov telesných pozostatkov ľudí z obdobia mezolitu, ktoré boli uskutočnené v celej Európe," povedal Booth.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona