Predčasné voľby v Slovinsku budú v lete, potvrdil ústavný súd

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 10:21 • 2 min
Predčasné voľby v Slovinsku budú v lete, potvrdil ústavný súd

ĽUBĽANA - Predčasné parlamentné voľby v Slovinsku sa uskutočnia podľa plánu trinásteho júla.

slovakia

left justify in out

Definitívne o tom v stredu rozhodol ústavný súd, ktorý tak zamietol všetky občianske sťažnosti. Ich autori navrhovali presunúť konanie hlasovania na jesenný termín namiesto súčasného letného. O ňom rozhodol pred dvoma týždňami prezident Borut Pahor, ktorý zároveň rozpustil parlament. Súd uviedol, že prezident sa musí držať ústavy, podľa ktorej sa nové voľby musia konať do dvoch mesiacov od rozpustenia zákonodarného zboru. Vyhlásením volieb na jeseň by prezident porušil základný zákon štátu, dodala najvyššia súdna inštancia v bývalej juhoslovanskej krajine.

 

Predčasné parlamentné voľby vyvolala premiérka Alenka Bratušeková, ktorá začiatkom mája odstúpila zo svojho postu po aprílovej prehre v straníckych voľbách. Slovinsko sa podobne ako ďalšie členské krajiny eurozóny nachádza v ekonomickej kríze a bojuje s vysokou zadlženosťou. Bratušekovej vláde sa však po minuloročnom nástupe k moci podarilo stabilizovať rozpočet a vyhnúť sa tak zahraničnej finančnej pomoci. Slovinsko však bude mať za uplynulé dva roky už štvrtú vládu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies