Predčasné voľby v Japonsku vyhrali Abeho liberáli, účasť bola veľmi nízka

NETKY.SK • 14 December 2014, 21:16 • 2 min
Predčasné voľby v Japonsku vyhrali Abeho liberáli, účasť bola veľmi nízka

TOKIO - Vládnuca koalícia japonského premiéra Šinzóa Abeho získala v dnešných predčasných voľbách viac ako dvojtretinovú väčšinu v 475-miestnom parlamente.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom dnes japonské médiá, ktoré súčasne upozornili, že volebná účasť bola veľmi nízka. Analytici to spájajú s rozčarovaním voličov a stagnáciou ekonomiky. Vplyv na účasť malo aj počasie, keď sa časťou krajiny prehnali snehové búrky, ktoré spôsobili problémy v doprave.

 

Podľa prieskumov, ktoré vychádzajú z odpovedí voličov pri odchode z volebnej miestnosti, by súčasná vládna koalícia - zložená z Liberálnodemokratickej strany (LDP) a Strany spravodlivosti a čistoty (Kómeitó) - mohla získať viac ako 317 kresiel, čo jej umožní presadiť zákony v parlamente bez väčších problémov.

 

Abe v reakcii na volebný úspech uviedol, že ide o vyjadrenie dôvery vláde, ktorá bola pri moci posledné dva roky. Dodal, že sa pokúsi získať podporu verejnosti pri realizácii zámerov vlády v oblasti ekonomiky. 

 

Predčasné voľby sa v Japonsku konali dva roky pred riadnym termínom. Abe ich vypísal v snahe získať mandát na pokračovanie svojej politiky, ktorej cieľom je oživiť tretiu najvýkonnejšiu ekonomiku sveta, stagnujúcu od počiatku 90. rokov. 

 

Najväčšia opozičná Demokratická strana Japonska (DPJ) získala zrejme menej ako 70 mandátov, zatiaľ do japonská komunistická strana (JCP) počet svojich poslancov zdvojnásobila - podľa všetkého ich bude mať 20, informovala japonská spravodajská spoločnosť NHK. 

 

Predseda DPJ Banri Kaieda uviedol, že jeho strana musí vyvinúť viac úsilia, aby si získala dôveru verejnosti. Kaieda predpokladá, že do parlamentu nebol zvolený, preto má v úmysle vzdať sa funkcie predsedu strany. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies