Predčasné voľby v Česku klopú na dvere: V snemovni sa 120 hlasov pravdepodobne nájde

NETKY.SK • 15 August 2013, 08:09 • 2 min
Predčasné voľby v Česku klopú na dvere: V snemovni sa 120 hlasov pravdepodobne nájde

PRAHA - Dve stovky poslancov budú v utorok rozhodovať o tom, či sa prvýkrát v českej histórii rozpustí Poslanecká snemovňa, čo umožní nové voľby.

slovakia

left justify in out

Spravodajský portál iDNES.cz v tejto súvislosti oslovil zákonodarcov jedného po druhom. Všetko nasvedčuje tomu, že potrebných 120 hlasov sa v Snemovni nájde. Presne toľko ich je potrebných na rozpustenie, nech je účasť akákoľvek.

Z drvivej väčšiny poslancov ČSSD, KSČM a TOP 09, ktorí na otázku odpovedali, všetci počítajú so svojou účasťou na hlasovaní a zdvihnutím ruky za rozpustenie Snemovne. Poslanecké kluby týchto strán sú na jednotnom postupe dohovorené. Pri plnej účasti by uvedené strany dodali 122 hlasov. Potvrdenie, že budú aktívne hlasovať za rozpustenie, získal portál iDNES.cz od 107 z nich. Nie je žiadny náznak, že by šestnásť zvyšných poslancov zo zmienených strán malo hlasovať inak. 

Český premiér Jiří Rusnok odovzdal v utorok v Prahe do rúk prezidenta Miloša Zemana demisiu vlády. Prezident ju prijal, kabinet poveril výkonom funkcie do vymenovania novej vlády. Tá by mala vzísť z pravdepodobných predčasných volieb. Rusnokovu prechodnú vládu prezident vymenoval 10. júna, a to proti vôli väčšiny v Poslaneckej snemovni. Nakoniec tiež minulý týždeň nedostala v dolnej komore dôveru, preto končí. O rozpustení Snemovne budú poslanci hlasovať budúci týždeň v utorok, voľby by sa mohli konať v októbri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies