Predčasné voľby do ukrajinského parlamentu sa skončili už aj v zahraničí

NETKY.SK • 27 Október 2014, 10:03 • 2 min
Predčasné voľby do ukrajinského parlamentu sa skončili už aj v zahraničí

KYJEV - Hlasovanie v predčasných parlamentných voľbách na Ukrajine sa dnes ráno skončilo aj v zahraničí, keď sa ako posledná zavrela volebná miestnosť v americkom San Franciscu.

slovakia

left justify in out

Ako spresnila agentúra Ukrinform, v USA boli štyri volebné miestnosti, a to v mestách, kde má Ukrajina konzulárne úrady: vo Washingtone, New Yorku, Chicagu a San Franciscu. Svoje právo voliť využilo v USA 2582 občanov Ukrajiny. 

 

Relatívne nízku účasť agentúra Ukrinform spája s veľkými vzdialenosťami v USA, ale aj s faktom, že nie každý z potenciálnych voličov si mohol dovoliť cestu aj z finančného hľadiska. 

 

Napriek týmto faktom sa však na májových prezidentských voľbách v USA zúčastnilo vyše 5700 tam žijúcich Ukrajincov. Podľa politológov tento trend v podstate kopíruje situáciu v samotnej Ukrajine, kde ľudia ochotnejšie hlasovali v prezidentských ako parlamentných voľbách.

 

Nedeľňajšie voľby do ukrajinského jednokomorového parlamentu vypísal prezident Porošenko 25. augusta, keď rozpustil Najvyššiu radu vzhľadom na to, že uplynul už mesiac od rozpadu vládnej koalície Arsenija Jaceňuka a nová vláda nebola zostavená. Voľby sú predčasné, pretože parlament zvolený v roku 2012 mal päťročný mandát, takže riadne voľby by sa konali v roku 2017. 

 

Išlo o prvé parlamentné voľby od zosadenia Moskvou podporovaného prezidenta Viktora Janukovyča vo februári tohto roku. Podľa predbežných výsledkov v nich zvíťazili proeurópske strany: Blok Petra Porošenka a Ľudový front premiéra Arsenija Jaceňuka. Na treťom mieste je zatiaľ strana Svojpomoc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies