Predčasné splácanie hypoték znevýhodní klientov, asociácia bánk

NETKY.SK • 10 December 2012, 14:22 • 2 min
Predčasné splácanie hypoték znevýhodní klientov, asociácia bánk

Predčasné splácanie hypoték znevýhodní klientov, asociácia bánk - Slovensko Možnosť predčasného splatenia hypotekárnych úverov povedie podľa predstaviteľov Slovenskej bankovej asociácie (SBA) k ich zdraženiu. Návrh na zavedenie práva klienta splatiť časť

slovakia

left justify in out

imgMožnosť predčasného splatenia hypotekárnych úverov povedie podľa predstaviteľov Slovenskej bankovej asociácie (SBA) k ich zdraženiu.

Návrh na zavedenie práva klienta splatiť časť alebo celý úver na bývanie aj pred uplynutím obdobia fixácie úrokovej sadzby bol v rámci novely zákona o bankách predložený na pripomienkové konanie.

"Slovenská banková asociácia je presvedčená, že takýto návrh poškodí klientov bánk," informovala dnes Monika Kuhajdová z asociácie.

SBA tvrdí, že zavedením bezodplatného splatenia fixovaných hypoték v akomkoľvek období sa význam úverov s fixáciou dlhšou ako dva roky významne zníži. Má sa tak stať v dôsledku zahrnutia opčnej prémie do úrokovej sadzby. "Opačná situácia nastane u rizikovejších úverov s variabilnou úrokovou sadzbou," upozornili predstavitelia slovenských bánk.

Vzhľadom na to, že banky budú musieť po schválení návrhu naďalej vydávať hypotekárne záložne listy s dlhšou lehotou splatnosti, je očakávaný pokles úrokových sadzieb aj pri prechode na variabilné sadzby podľa SBA otázny. Ako asociácia zdôraznila, dôsledkom tohto opatrenia môže byt skôr rast podstupovaného rizika pre banky aj ich klientov. "Jedinou skupinou, ktorá bude ťažiť z takéhoto opatrenia, budú finanční sprostredkovatelia," konštatovala SBA.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies