Predčasné parlamentné voľby v Španielsku sú čoraz pravdepodobnejšie

NETKY.SK • 9 Apríl 2016, 07:37 • 2 min
Predčasné parlamentné voľby v Španielsku sú čoraz pravdepodobnejšie

MADRID - Viac ako tri mesiace po parlamentných voľbách v Španielsku sú v krajine čoraz pravdepodobnejšie predčasné voľby.

slovakia

left justify in out

Za kľúčové z hľadiska možného vytvorenia vlády považované piatkové stretnutie predstaviteľov socialistov z PSOE, liberálov zo strany Ciudadanos a ľavicovej strany Podemos neprinieslo očakávané výsledky.

 

Hovorca PSOE António Hernandez bol v Madride nútený priznať, že koaličné rokovania sprevádzajú enormné ťažkosti.

 

Ak novozvolený španielsky parlament do 2. mája nezvolí predsedu budúcej vlády, bude potrebné vypísať nové voľby, a to pravdepodobne na 26. júna.

 

Rozhodujúci bude postoj strany Podemos, ktorej líder Pablo Iglesias hovoril po piatkových rokovaniach o sklamaní, pretože prakticky všetky návrhy jeho strany sa stretli s odmietnutím. Napriek tomu pripomenul, že o prípadnej tolerancii vlády socialistov a liberálov zo strany jeho politického subjektu by mala rozhodnúť členská základňa Podemos, takmer 400.000 ľudí, v internom hlasovaní v dňoch 14.-16. apríla. Ak by zákonodarcovia Podemos pri voľbe lídra PSOE Pedra Sáncheza za premiéra nehlasovali podobne ako v marci proti, stačilo by to budúcej koalícii na jednoduchú väčšinu pri opakovanom hlasovaní.

 

Podemos si však kladie podmienky, ktoré sú pre socialistov naďalej absolútne neprijateľné, okrem iného usporiadanie právne záväzného referenda o nezávislosti Katalánska, pripomína tlačová agentúra DPA.

 

Parlamentné voľby z 20. decembra 2015 skončili síce víťazstvom ľudovcov z PP úradujúceho premiéra Mariana Rajoya, ktorí však prišli o absolútnu väčšinu. Rajoy sa preto rozhodol nevyužiť možnosť zostaviť vládu a čaká na ďalší vývoj na politickej scéne.

 

Prieskumy verejnej mienky síce naznačujú, že v predčasných voľbách by ľudovcov mohlo podporiť viac voličov ako v decembri, avšak na opätovný zisk absolútnej väčšiny to zrejme ani tentoraz stačiť nebude.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies