Predčasné parlamentné voľby v Izraeli môžu vyniesť k moci opozíciu

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 07:06 • 2 min
Predčasné parlamentné voľby v Izraeli môžu vyniesť k moci opozíciu

JERUZALEM - Izraelčania v utorok rozhodnú o novom zložení tamojšieho parlamentu v predčasných voľbách, ktoré sú dôsledkom rozpadu pravicovej vládnej koalície pre nezhody vo viacerých dôležitých otázkach.

slovakia

left justify in out

Výsledky prieskumov preferencií zverejnené v popredných denníkoch predpovedajú víťazstvo opozičnému zoskupeniu Sionistický tábor, ktoré v decembri vytvorili sociálnodemokratická Avoda (Izraelská strana práce) na čele s bývalým viacnásobným ministrom Jicchakom Hercogom a liberálna Hatnua (Hnutie) pod vedením kolegyne Cipi Livniovej. Strana Likud (Zjednotenie) úradujúceho premiéra Benjamina Netanjahua by mala skončiť až ako druhá v poradí, napriek tomu sú jej vyhliadky na vytvorenie koaličnej vlády považované za lepšie, keďže v politickom spektre prevažujú pravicové až krajne pravicové sily.


Počas celej takmer 67-ročnej existencie štátu ešte nikdy nemala niektorá zo strán v Knesete absolútnu väčšinu. Jednokomorové zhromaždenie so 120 kreslami sa volí systémom pomerného zastúpenia. V posledných voľbách, ktoré sa konali v januári 2013, zvíťazil Netanjahuov Likud v koalícii s nacionalistickou stranou Jisrael bejtejnu (Izrael - náš domov). Okrem stredoľavicového Sionistického tábora by tentoraz mohlo jeho pozíciu oslabiť aj novovytvorené zoskupenie štyroch strán zastupujúcich záujmy izraelských Arabov pod názvom Zjednotená kandidátka. Výsledky prieskumu medzi príslušníkmi arabskej menšiny, ktorí sa na celkovej populácii podieľajú približne 20 percentami, prekvapujúco ukázali, že až 71 percent by uvítalo vytvorenie spoločnej vlády so sionistami. Denníky predpovedajú Sionistickému táboru zisk 25 až 26 kresiel, zatiaľ čo Likud by mal obsadiť iba 21 až 22. Arabská Zjednotená kandidátka sa v prieskumoch umiestňuje ako tretia s 13 až 15 poslancami, čo z nej robí významného hráča pri vytváraní vládnej koalície. Očakáva sa, že Sionistický tábor sa v prípade víťazstva spojí taktiež s krajne ľavicovo stranou Merec (Energia) a centristicko-sekulárnou Ješ atid (Budúcnosť existuje), k získaniu väčšiny v Knesete jej však stále bude chýbať niekoľko kresiel.


Bývalý izraelský prezident Šimon Peres, ktorý je v krajine vysoko uznávanou osobnosťou, vyjadril podporu Hercogovi, ktorý by sa mal podľa neho stať novým premiérom. Netanjahu zase hovoril o "obrovskom celosvetovom úsilí" s cieľom odstaviť stranu od moci.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies