Predčasne narodeným deťom vedia v UNB zlepšiť imunitu analýzou mlieka pred kŕmením

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 14:58 • 2 min
Predčasne narodeným deťom vedia v UNB zlepšiť imunitu analýzou mlieka pred kŕmením

BRATISLAVA - Každé jedenáste dieťa na Slovensku sa rodí predčasne. Posledné roky ich na svet prichádza stále viac. Takýmto novorodencom hrozí viacero zdravotných komplikácií, vyžadujú si špeciálnu starostlivosť. Je dôležité dbať na ich výživu.

slovakia

left justify in out

"Treba im ju nastaviť tak, ako si to ich malý organizmus vyžaduje," povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Darina Chovancová, prednostka Novorodeneckej kliniky M. Rusnáka Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB).

 

K výžive nedonosených detí sa má podľa nej pristupovať individuálne. Môžu napríklad potrebovať väčšie množstvo jednej zložky mlieka, no to ho v takej miere nemusí obsahovať. Lekári ho potom musia do mlieka doplniť, aby sa dieťa vyvíjalo tak, ako má.

 

V takýchto prípadoch si v UNB vedia pomôcť analyzátorom materského mlieka. Dnes ho slávnostne pokrstili. "Novorodencom takto vieme výrazne lepšie upraviť výživu," povedala Chovancová. Doteraz to lekári robili odhadom.

 

Ak predčasne narodené deti nemajú správne nastavenú výživu, môže sa to odzrkadliť na fyzickej stránke. Takíto novorodenci sú viac náchylní na civilizačné ochorenia. Správne zloženie materského mlieka je podľa lekárov prospešné i pre mentálne zdravie. "Individuálne nastavenie výživy podporí imunitu novorodencov a zlepší jeho dlhodobú prognózu," povedala Chovancová.

 

Analyzátor zisťuje množstvo bielkovín, sacharidov či tukov v mlieku. Stačia mu na to tri mililitre. Prístroj bude používať vysokošpecializované pericentrum v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda, ktoré ročne poskytuje zdravotnú starostlivosť vyše 300 rizikovým novorodencom takmer z celého Slovenska. Majú ho aj v detskej nemocnici na bratislavských Kramároch či v Detskej fakultnej nemocnici Košice. Analyzátor venovala UNB firma Nutricia, s.r.o., má hodnotu asi 30.000 eur.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona