Predčasne narodených detí so zdravotnými problémami na Slovensku pribúda

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 15:49 • 2 min
Predčasne narodených detí so zdravotnými problémami na Slovensku pribúda

BRATISLAVA - Predčasne narodených detí, detí s vrodenými chybami či sťaženou popôrodnou adaptáciou pribúda.

slovakia

left justify in out

Kým v minulosti na Neonatologickej klinike intenzívnej medicíny (NKIM) Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava ročne hospitalizovali asi 450 detí, v súčasnosti je to viac. "Tie čísla sa postupne šplhajú, zo 450 sa teraz dostávame skôr k 500," povedala pre TASR primárka kliniky Dana Dolníková.

 

Napriek tomu, že pôrodnosť na Slovensku výrazne nestúpa, detí, ktoré potrebujú vysokošpecializovanú pomoc odborníkov, pribúda. "Je to spôsobené tým, že tehotenstvo ženy dosť často odkladajú, že môžu rodiť aj ženy, ktoré predtým nemohli, že sa dožívajú aj chorí potenciálni rodičia veku, kedy môžu byť rodičmi. Je to ale celosvetový trend," skonštatovala Dolníková. Napríklad využitie techník asistovanej reprodukcie zvyšuje riziko predčasného pôrodu, keďže v takomto prípade je častejšia viacpočetná tehotnosť.

 

O predčasne narodené deti sa okrem neonatologickej kliniky starajú lekári aj v šiestich pericentrách po celom Slovensku. Všetky nedonosené deti však nakoniec prichádzajú i na bratislavskú kliniku, dôvodom je vyššie riziko slepoty. "Ich sietnica nie je dostatočne vyvinutá. Na Slovensku je v postate jediný prístroj, na ktorom odborníci riešia nezrelú sietnicu, ktorá má tendenciu sa odlúpnuť," priblížila Dolníková.

 

Väčšinu predčasne narodených detí dokážu podľa Dolníkovej lekári vrátiť do normálneho života. Najmenší pacient, ktorému primárka pomáhala, mal len 390 gramov. Napriek tomu, ako hovorí, rešpekt má skôr z dospelých pacientov. Takéto deti však treba intenzívne sledovať, aby sa zachytili prípadné problémy. Býva u nich napríklad vyšší výskyt porúch mozgovej činnosti, trpia častejšie dysgrafiou či dyslexiou.

 

Neonatologická klinika intenzívnej medicíny má v rámci Slovenska jedinečné postavenie. Toto centrum je konziliárnym a koncovým pracoviskom pre komplikované a závažné prípady z pôrodníctva pre všetky gynekologicko-pôrodnícke oddelenia nemocníc na Slovensku. NKIM má 35 lôžok v dvoch častiach, intermediárnu časť a JIS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona