Predbežné výsledky za minulý rok ukazujú, že sa mierne znížil počet insolvencií

NETKY.SK • 9 Január 2018, 11:03 • 2 min
Predbežné výsledky za minulý rok ukazujú, že sa mierne znížil počet insolvencií

BRATISLAVA - Zlý manažment pohľadávok sa vlani podpísal pod úpadok viacerých firiem v odvetví spracovania mäsa a výroby mäsových výrobkov. Na Slovensku síce medziročne klesá počet insolvencií a aj vlani mohli firmy ťažiť z boomu, ktorý slovenský priemysel zažíval, ako však upozorňuje Juraj Janči, country manažér spoločnosti Coface, na Slovensku máme stále veľa firiem, ktoré vlani riadili pohľadávky systémom „dobrých vzťahov" alebo „pokus-omyl".

slovakia

left justify in out

„Poisťovať pohľadávky, keď dôjde k najhoršiemu a sú už po splatnosti, je neskoro. Riziká treba predvídať, hoci sa v súčasnosti ekonomike darí. Príkladom je sektor spracovania mäsa a výroby mäsových výrobkov. V roku 2017 sme práve v tomto odvetví zaznamenali viacero úpadkov menších spoločností,“ spresňuje Janči.

 

Podľa neho v roku 2017 bolo možné vidieť pri medziročných zmenách zníženie objemu polehotných pohľadávok, a to celosektorovo. Dôvodom bolo oživenie naprieč celým priemyslom. Slovenská ekonomika v rámci svojej otvorenosti prijímala zvýšený počet objednávok zo zahraničia v prvom polroku 2017, napríklad za mesiac júl 2017 došlo k 14,5-% nárastu, no už v mesiaci október 2017 zaznamenala medziročný pokles 2,2 %.

 

Z hľadiska tempa a počtu insolvencií možno rok 2017 predbežne pokladať za „mierny“, t.j. potvrdil mierny pokles insolvencií, avšak na konečnú bilanciu je ešte priskoro pre lehotu potrebnú na schválenie reštrukturalizácie či vyhlásenie konkurzu. "Ide o obdobie, keď najmä v závere, teda v posledných mesiacoch roka dochádzalo v minulosti k najväčším konkurzom a reštrukturalizáciám."

 

Stav ekonomiky a jej výkonnosť sa vlani výrazne priblížili k celkovým výkonnostným výsledkom Slovenska pred krízou v roku 2008, ibaže so zopár zmenami. Prvá, najhlavnejšia, je tá, že vlastníci a manažéri firiem sa naučili lepšie využívať zdroje vo svojich firmách. Ide hlavne aj o personálne zdroje a materiálno-technické zabezpečenie. Druhým faktorom podľa Jančiho je aj to, že za tých deväť rokov sa spravil skok v kvalitatívnom spracovaní výrobkov a polovýrobkov a stále je Slovensko pri porovnaní so západnými firmami lacnejšie.

 

Zlé rozhodnutia, komu a za koľko predať, bez poistenia si biznisu pre prípad rizika, sa podpisujú pod úpadky firiem. "V evidencii máme aj viacero prípadov spoločností, kde sekundárna platobná neschopnosť dostala firmu do konkurzu či reštrukturalizácie,“ uzatvára country manažér Coface.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies