Predbežné výsledky onkoskríningu šokovali, pozitívny nález mal takmer každý tretí poistenec

NETKY.SK • 21 August 2018, 17:28 • 2 min
Predbežné výsledky onkoskríningu šokovali, pozitívny nález mal takmer každý tretí poistenec

BRATISLAVA - Od mája 2017, kedy Union ako jediná zdravotná poisťovňa spustila skríningový program založený na adresnom pozývaní na preventívne prehliadky, bolo oslovených takmer 16.000 poistencov, ktorí prevenciu dlhodobo zanedbávajú.

slovakia

left justify in out

V listoch si poistenci vo veku od 45 rokov, ktorí v uplynulých piatich rokoch neabsolvovali preventívnu prehliadku, našli pozvánku k všeobecnému lekárovi, ktorý vykoná test na okultné krvácanie v stolici, na preventívnu prehliadku ku gynekológovi, ktorý odoberie ster z krčka maternice na cytologické vyšetrenie, na mamografické vyšetrenie prsníkov s uvedením adresy vybraného kvalitného mamografického pracoviska a na preventívnu prehliadku k urológovi. To všetko ku konkrétnym lekárom a najbližšie k miestu trvalého bydliska poistenca.

 

„Na preventívne prehliadky a vyšetrenia, ktoré dokážu odhaliť vybrané onkologické ochorenia vo včasnom štádiu, prišlo približne 10% z tých, ktorých sme pozvali. Doslova šokujúce však je, že až takmer pri 30% z našich poistencov boli na týchto preventívnych prehliadkach odhalené nádorové alebo zápalové zmeny rôzneho typu a rozsahu,“ povedala členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne, Elena Májeková. Ako doplnila, výsledky dokazujú, že v niektorých prípadoch si vďaka tomu zachránili život.

 

„Najvyšší počet pozitívnych nálezov sme zaznamenali pri vyšetrení skrytého krvácania v stolici, ktoré sa vykonáva pri preventívnej prehliadke u všeobecného lekára – takmer 40%. Tento pomerne vysoký počet pozitívnych výsledkov OK testu potvrdzuje vysokú incidenciu rakoviny hrubého čreva a konečníka v slovenskej populácii,“ uviedla Miroslava Jurčáková, kooridnátorka skríningového programu Union zdravotnej poisťovne.

 

Keďže pozitívny OK test ešte jednoznačne neznamená, že ide o rakovinu hrubého čreva a konečníka, všetci poistenci, ktorí mali takýto výsledok testu, v krátkom čase absolvovali kolonoskopické vyšetrenie, ktorého senzitivita je pri diagnostike tohto ochorenia až 95%. Toto vyšetrenie pomôže včas odhaliť prípadné chorobné zmeny na konečníku, hrubom čreve a aj koncovej časti tenkého čreva.

 

Vďaka účasti na preventívnej prehliadke u gynekológa a cytologickému vyšetreniu steru z krčka maternice, ktorý gynekológ pacientke odoberie, boli u viacerých žien zistené rôzne zmeny na krčku. Rakovina krčka maternice je pomerne ľahko odhaliteľná už v ranných štádiách.

 

„Ak sa zachytia zmeny včas, je ochorenie dobre liečiteľné. Predrakovinové zmeny na krčku maternice nespôsobujú bolesť a väčšinou sa neobjavujú ani žiadne iné prejavy. Odhalené sú až pri cytologickom vyšetrení steru z krčka maternice. Preto je mimoriadne dôležitá pravidelná účať na preventívnej gynekologickej prehliadke v ročnom intervale,“ doplnila Miroslava Jurčáková. U pacientok s pokročilým ochorením, respektíve s prítomnými metastázami, je prognóza ochorenia výrazne horšia.

 

U poisteniek, ktoré na základe nášho pozvania absolvovali mamografické vyšetrenie, sa v troch prípadoch zistilo nádorové ochorenie, našťastie vo včasnom štádiu. Vďaka tomu boli v krátkom čase dodiagnostikované a adekvátne liečené.

 

Počet poistencov, ktorí absolvovali preventívnu urologickú prehliadku na základe pozvania, bol pomerne rovnomerne rozložený vo všetkých okresoch Slovenskej republiky. Vyšetrenia u urológa odhalili väčšinou zápalové zmeny prostaty.

 

„Doterajšie výsledky nášho skríningového programu potvrdili mimoriadny význam adresného pozývania našich poistencov na preventívne prehliadky a skríningové vyšetrenia. Pozvánky na preventívne prehliadky, ktoré sme adresovali našim poistencom, stále platia a môžu ich využiť. Veríme, že sa nám podarí ešte zvýšiť účasť poistencov na prevencii,“ doplnila Elena Májeková.

 

Rastúci počet onkologických ochorení na Slovensku zvyšuje aj náklady na liečbu pacientov s touto diagnózou. V minulom roku uhradila Union zdravotná poisťovňa za liečbu onkologických pacientov viac ako 20 miliónov eur, čo v porovnaní s rokom 2011 predstavuje nárast až o 7 miliónov eur. Okrem toho, liečba včas zachyteného ochorenia je pre pacienta menej náročná z hľadiska financií a tiež z hľadiska kvality jeho života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies