Predbežná cena za obchvat Brezna je primeraná, tvrdí rezort

NETKY.SK • 28 Júl 2013, 09:56 • 2 min
Predbežná cena za obchvat Brezna je primeraná, tvrdí rezort

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy považuje za primeranú aj predpokladanú cenu za rekonštrukciu cesty I/66 pri Polomke v okrese Brezno. Podľa rezortu predpokladané ceny vychádzajú zo štátnej a rezortnej expertízy, pričom reálna cena za projekt vzíde z výsledkov verejného obstarávania.

slovakia

left justify in out

Rezort dopravy považuje za primerané predpokladané ceny za výstavbu obchvatu Brezna a rekonštrukciu cesty pri Polomke v okrese Brezno. "Vychádzajú zo štátnej a rezortnej expertízy, pričom reálna cena za projekt vzíde, samozrejme, z výsledkov verejného obstarávania. Nejde teda o vysúťažené ceny, ale o expertízy znalcov," uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Odhadované náklady stavby prvej časti obchvatu centra Horehronia na ceste I/66 v dĺžke 2,5 kilometra sú 27,121 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). V prepočte na jeden kilometer je to 10,84 mil. eur. Stavebné práce, vrátane úprav a preložiek komunikácií, sú plánované na 638 dní, teda jeden rok a deväť mesiacov od zadania zákazky. Predpokladaná cena za rekonštrukciu cesty I/66 pri Polomke v dĺžke 4,3 kilometra je 9,265 mil. eur bez DPH, čo na jeden kilometer vychádza 2,15 mil. eur. Súčasťou prác plánovaných tiež na 638 dní má byť obnova odvodnenia komunikácie v podobe vyčistenia pozdĺžnych priekop. 

Slovenská správa ciest verejné súťaže na obe stavby nedávno zrušila tri týždne po ich vyhlásení. Zdôvodnila to oficiálne len tým, že sa zmenili okolnosti od začatia tendrov, bližšie dôvody zrušenia súťaží neuviedla. Cestári plánovali obe stavby financovať s využitím peňazí z Európskeho fondu regionálneho rozvoja cez Operačný program Doprava (OPD). Ponuky sa mali otvárať 19. augusta, resp. 20. augusta tohto roka. 

"Ceny za modernizáciu ciest I. triedy, ako aj diaľnic sú individuálne a nie je možné ich zovšeobecňovať. Závisia od mnohých faktorov, ako je geológia (podložie), klíma, počet stavebných objektov, lokalita (intravilán, extravilán)," dodal Kóňa. Štúdiou porovnávajúcou priemerné náklady na výstavbu diaľnic, rýchlostných ciest a ciest I. triedy podľa neho rezort dopravy nedisponuje. 

Projekty na stavbu 1. etapy obchvatu Brezna a rekonštrukciu cesty pri Polomke sú naďalej v zásobníku Operačného programu Doprava. Prijímateľom pomoci na tieto projekty je Slovenská správa ciest, ktorá je zodpovedná aj za verejné obstarávania. "Ministerstvo dopravy ako riadiaci orgán OPD do procesu tendrov nevstupuje. Do procesu implementácie eurofondových projektov vstupujeme až pri posudzovaní žiadosti o nenávratný finančný príspevok," informoval Kóňa s tým, že na tieto projekty zatiaľ žiadosti neboli



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies