Predavači na predvádzacích akciách zastrašovali kupujúcich

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 17:54 • 2 min
Predavači na predvádzacích akciách zastrašovali kupujúcich

BRATISLAVA - Nevydávanie bločkov, zastrašovanie a nátlak na občanov. Takéto skutočnosti zistili kontrolóri finančnej správy počas kontrol "predvádzacích akcií". Kontroly sa uskutočnili na základe anonymných podnetov od občanov, informovala agentúru SITA hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

slovakia

left justify in out

Pracovníci finančnej správy sa počas júna zamerali na kontrolu predvádzacích akcií. Na ich konanie upozornili Finančnú správu SR občania. "Porušenie zákona o elektronickej registračnej pokladni - teda nevydanie bločku za prijatú hotovosť zaznamenali vo všetkých prípadoch," uviedla ďalej Macíková s tým, že tieto porušenia zákona momentálne riešia príslušné daňové úrady pokutami. Okrem nevydávania pokladničných bločkov zistili kontrolóri finančnej správy aj neprimerané správanie sa organizátorov tzv. predvádzacích akcií. "Tí sa k účastníkom väčšinou správali arogantne, rozprávali zvýšeným hlasom a vyvíjali psychický nátlak. Pretože účastníkmi akcií boli prevažne starší ľudia, väčšinou ženy, po takomto druhu nátlaku podpísali kúpne zmluvy na predvádzané kuchynské potreby," opísala správanie organizátorov prezentačných akcií hovorkyňa finančnej správy.

Finančná správa preto upozorňuje, že za každý nákup tovaru v hotovosti musí občan zo zákona dostať pokladničný blok. Podnikateľ je povinný evidovať tržbu v elektronickej registračnej pokladnici bez zbytočného odkladu po jej prijatí. Pokiaľ tak neurobí, kontrolóri finančnej správy môžu podnikateľovi udeliť pokutu od 30 do 6 600 eur. Podľa zákona o elektronických registračných pokladniach má pokladničný blok obsahovať DKP (daňový kód pokladne), číslo pokladničného bločka a logo MF.

V prípade, že by sa občania stretli s podobnými praktikami, môžu to podľa Macíkovej ohlásiť na e-mailovej adrese: pokladnica@financnasprava.sk, telefonicky na čísle 02/4827 3160 alebo na poštovej adrese: Finančné riaditeľstvo, Mierová 23, Bratislava 815 11, heslo „pokladnica“. "Pri všetkých podnetoch, ktoré od občanov dostávame, zostávajú nahlasovatelia v anonymite," dodala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies