Predal Saddámovi suroviny na výrobu yperitu, musí platiť

NETKY.SK • 24 Apríl 2013, 15:29 • 2 min
Predal Saddámovi suroviny na výrobu yperitu, musí platiť

HAAG - Haagsky súd v stredu nariadil holandskému obchodníkovi, ktorý predal režimu niekdajšieho irackého diktátora Saddáma Husajna chemikálie potrebné na výrobu tzv. horčičného plynu (yperitu), odškodniť kurdské obete.

slovakia

left justify in out

Týka sa to Kurdov v Iraku a Iráne, voči ktorým ho Saddám použil v druhej polovici 80. rokov. Podnikateľ Frans van Anraat (70) tak podľa verdiktu musí každému zo 16 sťažovateľov zaplatiť 25-tisíc eur a úroky. Podľa právnika však jeho klient nemá žiadne peniaze.

Van Anraat mal v rokoch 1984 až 1988 Saddámovmu režimu predať tisíce ton suroviny na výrobu chemických zbraní, ktoré Saddámove sily použili počas iránsko-irackej vojny ako aj počas povstania v severoirackej dedine Halabdžá v roku 1988, čo stálo život 5000 ľudí. Holanďan sa priznal, že Iraku dodal tiodiglykol a oxychlorid fosforečný, ktoré sa používajú na výrobu yperitu, tvrdil však, že nevedel, čo chce Saddám z týchto chemikálií vyrobiť. 

Van Anraata prvý raz zadržali v roku 1989 v Taliansku na základe amerického zatykača. Neskôr však utiekol do Iraku, kde žil 14 rokov pod vymysleným menom. Keď v roku 2003 dobyli krajinu koaličné vojská pod vedením USA, vrátil sa do Holandska. Tam ho v roku 2004 opätovne zatkli a postavili pred súd. Van Anraata v roku 2005 odsúdili pôvodne na 15 rokov väzenia za podiel na genocíde Kurdov. Odvolací súd mu v roku 2007 vymeral 17 rokov za mrežami za podiel na vojnových zločinoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies