Predajne sú povinné prevziať potraviny ešte aj so starým označením

NETKY.SK • 19 December 2014, 10:32 • 2 min
Predajne sú povinné prevziať potraviny ešte aj so starým označením

BRATISLAVA – Niektoré predajne potravín odmietajú preberať výrobky so starým označením napriek tomu, že Nariadenie Európskej komisie o ich novom označovaní, umožňuje dopredaj zásob v prípade potravín uvedených na trh alebo označených pred 13. decembrom 2014. Týmto dňom vstúpilo v krajinách EÚ do praxe Nariadenie o označovaní potravín, ktoré zavádza mnoho zmien v tejto oblasti.

slovakia

left justify in out

"Na pultoch sa spotrebitelia môžu stretnúť ešte so starým označovaním výrobkov. Ide o tovary, ktoré boli vyrobené a zabalené do polnoci 12. decembra 2014 a tie môžu byť dopredávané so starým označením. Nové je povinné pre produkty vyrobené od 13. decembra 2014," povedal TASR hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec. Obchody, ktoré to nerešpektujú a výrobky so starým  označením nepreberajú, nepostupujú podľa hovorcu SPPK správne.
      

Niektoré opatrenia, napríklad označovanie krajiny pôvodu pokiaľ ide o živočíšne komodity, vstupujú do platnosti až od 1. apríla 2015. Od tohto dátumu budú povinné informácie o tom, kde boli zvieratá odchované a zabité, čo sa má uvádzať na obaloch bravčového, hydinového, baranieho a kozieho mäsa.
      

"S určitými výnimkami bude platiť povinnosť uvádzať krajinu pôvodu, či už členského štátu alebo tretej krajiny, kde bolo zviera chované alebo zabité," informovala TASR Ingrid Ludviková z Tlačového oddelenia Zastúpenie Európskej Komisie v SR. Upozornila zároveň, že zodpovednosť za dodržiavanie týchto pravidiel majú členské štáty, respektíve príslušné národné kontrolné orgány.
      

Zatiaľ podľa Nemca nie je celkom jednoznačné, akým spôsobom sa bude uvádzať krajina pôvodu v situáciách, keď zviera bolo v jednej krajine odchované, prepravilo sa do ďalšej, kde sa dochovalo a ďalej na bitúnok. "Povinný údaj o krajine pôvodu sa vzťahuje len na balené mäso. Na obaloch mäsových výrobkov s výraznou zložkou mäsa by mal byť tiež pôvod mäsa označený," spresnil Nemec.
      

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (SMER-SD) podľa vyjadrenia tlačového odboru presadzuje, aby sa pri označovaní krajiny pôvodu uplatnil najprísnejší variant, aby každá zložka mäsa v mäsových výrobkoch bola označená krajinou pôvodu. Niektoré krajiny navrhujú, aby bola označená krajinou pôvodu len dominantná zložka mäsa.
      

Na výrobkoch sa od 13. decembra 2014 majú povinne uvádzať aj alergény. Spotrebitelia majú napríklad dostávať informácie o nich aj v reštauráciách. "V niektorých krajinách trvajú na tom, že by informácie o tom, aké alergény obsahujú, mali byť pri jednotlivých druhoch jedál na jedálnych lístkoch. Ďalšie budú uvádzať na jedálnych lístkoch len upozornenie, že také informácie si zákazníci môžu vyžiadať od personálu," poznamenal Nemec.
      

Pokiaľ ide o krajinu pôvodu potraviny, v súčasnosti musí byť uvádzaná tam, kde by jej neoznačenie mohlo spotrebiteľa uviesť do omylu. "Ide o klasické názvy, napríklad označenie syra rokfort, pri ktorom, ak sa krajina pôvodu neuvedie, tak môže označenie spotrebiteľa zavádzať v tom, že pochádza priamo z francúzskeho mesta, kde sa po prvý raz vyrobil a po meste v tom čase dostal aj názov," objasnil hovorca SPPK. Zaujímavé podľa neho bude sledovať, akým spôsobom budú zverejnené informácie o výrobkoch pri pultovom predaji v obchodoch.
      

Zvyšuje sa veľkosť písma, čo kritizujú väčší výrobcovia potravín, ktorí takto budú musieť redukovať údaje v iných jazykoch, alebo budú musieť mať pre každú krajinu osobitné balenia, čím sa zvýšia ich náklady na výrobu obalov. Rovnako, ak budú musieť prebaľovať výrobky s dlhšou trvanlivosťou v dôsledku ich slabšej predajnosti v niektorej z krajín. Na smernicu Európskej únie na Slovensku reagovala novela zákona o potravinách.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies