Predaj štvrtej generácie Kia Sportage v Európe medziročne vzrástol o 35 %

NETKY.SK • 13 December 2016, 17:19 • 2 min
Predaj štvrtej generácie Kia Sportage v Európe medziročne vzrástol o 35 %

ŽILINA – Predaj štvrtej generácie športovo-úžitkového modelu Kia Sportage v Európe od januára do novembra 2016 medziročne narástol o 35 % a od spustenia sériovej výroby v decembri 2015 má takmer dvojtretinový podiel na celkovej tohtoročnej produkcii spoločnosti Kia Motors Slovakia. Na tlačovej konferencii o tom dnes v Žiline informoval hovorca automobilky Jozef Bačé.

slovakia

left justify in out

"Rok 2016 hodnotíme pozitívne z viacerých dôvodov. Našim modelom sa darilo v testoch spoľahlivosti či kvality. Štvrtá generácia Kia Sportage sa stala európskym bestsellerom a aj v tomto roku obhájila pozíciu najvyrábanejšieho modelu v závode. Veríme, že aj vďaka nemu dosiahneme porovnateľný výrobný výsledok ako v predchádzajúcom roku," povedal viceprezident divízie Výroby spoločnosti Kia Motors Slovakia Kyong-Jae Lee.

 

Automobilka podľa jej hovorcu opätovne pocítila pokles objednávok na ruskom trhu. "S neľahkou situáciou sme sa však dokázali vyrovnať vďaka zvýšenému dopytu na trhoch západnej Európy, ako aj v krajinách Blízkeho východu a severnej Afriky. Najviac vozidiel sme vyviezli do Veľkej Británie, kam smerovalo 16 % produkcie. Do prvej trojky patria aj Nemecko (10 %) a Ruská federácia (9 %). Najväčším mimoeurópskym trhom sa s podielom 6 % stal Izrael. Modely Kia cee’d, Venga a Sportage schádzajúce z výrobných liniek v Tepličke nad Váhom tvoria viac ako 60 % vozidiel značky Kia predaných v Európe," doplnil Bačé.

 

Pripomenul, že spoločnosť Kia bola aj v roku 2016 vyhodnotená ako firma s najefektívnejším riadením ľudského kapitálu v automobilovom sektore. "Získať ocenenie Leading HR Organisation štvrtýkrát po sebe považujeme za potvrdenie systematického prístupu k riadeniu ľudských zdrojov v našej spoločnosti. Zamestnancom sa snažíme vytvárať čo najlepšie pracovné podmienky, neustále investujeme do ich osobného rozvoja a kariérneho rastu. Verím, že naša spoločnosť bude aj naďalej považovaná za jedného z najatraktívnejších zamestnávateľov na Slovensku," povedal vedúci oddelenia ľudských zdrojov Marián Lakatoš.

 

V školskom roku 2016/2017 sa automobilka prvýkrát zapojila do systému duálneho vzdelávania. "Od septembra získava 22 študentov teoretické a praktické skúsenosti v odboroch Mechanik špecialista automobilovej výroby a Programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení. V nasledujúcom školskom roku bude závod pokračovať v spolupráci so Strednou odbornou školou strojníckou v Kysuckom Novom Meste nielen v súčasných odboroch, ale otvorí aj nový odbor Mechanik – mechatronik," upozornil hovorca automobilky.

 

Podotkol, že závod poskytuje pomoc pri realizácii aktivít v oblasti filantropie prostredníctvom Nadácie Kia Motors Slovakia. "V roku 2016 podporil celkovo 180 projektov v sume viac ako 1,6 milióna eur. Medzi najväčšie projekty patrí rekonštrukcia a revitalizácia Parku Ľ. Štúra v Žiline, ktorá zahŕňa spevnenie plochy chodníkov v parku a osadenie gabiónovej steny v hodnote 487.000 eur. Nadácia zároveň financovala a realizovala komplexnú rekonštrukciu budovy pediatrie a detskej ortopédie, ako aj vybudovanie troch úplne nových ambulancií urológie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina vo výške 345.000 eur. Trojicu najväčších filantropických projektov roka 2016 dopĺňa vyasfaltovanie cyklochodníka BikeKIA, ktoré sa realizovalo v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom," uzavrel Bačé.

 

Kia Motors Slovakia je jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti Kia zamestnáva viac ako 3800 ľudí. Vyrába automobil Kia cee'd v troch karosárskych úpravách – päťdverový cee'd, Sportswagon, trojdverový športový pro_cee'd, športovo-úžitkový model Kia Sportage, rodinné MPV Kia Venga. V júni 2015 spoločnosť začala vyrábať produktovo vylepšenú verziu Kia cee’d, po ktorej bola do výroby zaradená i jej športová edícia GT Line. V decembri 2015 závod spustil sériovú výrobu štvrtej generácie športovo-úžitkového modelu Kia Sportage. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 2,5 milióna vozidiel a 3,8 milióna motorov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona