Predaj smartfónov predbehol predaj klasických mobilných telefónov

NETKY.SK • 19 August 2013, 14:14 • 2 min
Predaj smartfónov predbehol predaj klasických mobilných telefónov

BRATISLAVA - Globálne predaje mobilných telefónov dosiahli v druhom kvartáli 435 mil. kusov, oproti druhému štvrťroku vlaňajška tak vzrástli o 3,6 percenta.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov zverejnených analytickou spoločnosťou Gartner sa na celkovom predanom množstve smartfóny podieľali 225 miliónmi, čo predstavovalo medziročný nárast o 46,5 percenta. Po prvý raz sa tak predalo viac smartfónov ako klasických mobilných telefónov. Tie s 210 miliónmi zaznamenali medziročný pokles predaja o 21 %.

Jednotkou na trhu s inteligentnými mobilnými telefónmi bol naďalej kórejský výrobca Samsung, ktorému sa podarilo dosiahnuť 31,7-percentný trhový podiel. Nasledoval ho Apple, ktorému sa podarilo predať viac iPhonov, no napriek tomu zaznamenal medziročný pokles trhového podielu z 18,8 % na 14,2 %. Prvú trojku uzatvoril LG Electronics s vyše päťpercentným podielom. 

Zaujímavý je nárast operačného systému Windows Phone od Microsoftu, ktorému sa podarilo preskočiť BlackBerry a získať tak tretie miesto. Na prvej priečke sa umiestnil Android, ktorý sa objavil až v 79 % predaných smartfónov. Druhý iOS od Apple medziročne oslabil na 14,2 percenta. Analytici predpokladajú, že celkový predaj mobilných telefónov by sa ku koncu roka mohol vyšplhať na 1,82 mld. kusov. Predaj totiž ešte potiahne tradične silná sezóna v závere roka, ako aj pokračujúci pokles cien smartfónov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies