Predaj rozostavaných nemocníc v Rimavskej Sobote a Žiari nad Hronom opäť odložili

NETKY.SK • 25 Júl 2016, 16:05 • 2 min
Predaj rozostavaných nemocníc v Rimavskej Sobote a Žiari nad Hronom opäť odložili

BANSKÁ BYSTRICA - Predaj chátrajúcich pavilónov nemocníc v Rimavskej Sobote a Žiari nad Hronom spoločnosti Svet zdravia schválili poslanci zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) už začiatkom júna.

slovakia

left justify in out

Svet zdravia, ktorý prevádzkuje fungujúce časti oboch zdravotníckych zariadení, ponúkol za nedostavané pavilóny viac ako milión eur. Zároveň sa zaviazal dobudovať objekty do štyroch rokov. Predseda BBSK Marian Kotleba však uznesenie o predaji nepodpísal. Podľa neho bola ponúkaná cena len polovičná oproti znaleckým posudkom a predajom by došlo k porušeniu zásad dobrého hospodárenia s majetkom kraja. Nasledovali rokovania za účasti oboch zainteresovaných strán i primátorov miest príslušných regiónov. Záujemca zvýšil ponúkanú sumu o 413-tisíc eur. Predaj sa mal definitívne uzavrieť na dnešnom mimoriadnom zasadnutí. Poslancov však bolo málo a rokovanie nebolo uznášaniaschopné. O predaji by sa malo rozhodnúť na ďalšom zasadnutí, ktoré má predseda kraja podľa zákona zvolať do štrnástich dní.

 

Dnešnú slabú účasť si prítomní poslanci vysvetľujú tým, že zasadnutie bolo zvolané na poslednú chvíľu a veľa členov krajského parlamentu už čerpá dovolenky, pretože 1. augusta je na programe pravidelné rokovanie zastupiteľstva. Podľa Mariana Kotlebu však išlo o obštrukcie zo strany poslaneckých klubov a nevylúčil ani finančné postihy za neúčasť na zasadnutí. „Otázka znie, či za takýto prístup k svojej práci majú tí poslanci nárok na poslaneckú odmenu. Naštudujeme si prípady z iných samosprávnych krajov, kde už boli takéto prípady a boli riešené týmto spôsobom. Necháme si spraviť nejaký právny názor a určite nejaký postoj zaujmeme, pretože toto je anarchia platená zo štátnych zdrojov,“ uviedol.

 

„Svet zdravia stále potvrdzuje tú ponuku, ktorá mala byť dnes predstavená, to znamená, že okrem garantovanej investície v hodnote trinásť miliónov do dostavby oboch rozostavaných pavilónov a samotnej kúpno-predajnej sumy, ktorú by mal dostať Banskobystrický kraj, sme navrhli dodatočnú garantovanú investíciu v hodnote 413-tisíc eur do existujúcich častí nemocníc, ktoré by i v budúcnosti mali ostať v majetku BBSK,“ povedal na margo dnešného neúspešného zasadnutia hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

 

V prípade úspešného predaja plánuje Svet zdravia preinvestovať na oboch pavilónoch 13,5 milióna eur. V Rimavskej Sobote by mal pribudnúť napríklad nový urgentný príjem, tri nové operačné sály, nové priestory na ambulancie a na jednodňovú zdravotnú starostlivosť i nové priestory na rehabilitačné oddelenie. Garantuje vysoký štandard izieb s vlastnými sociálnymi zariadeniami. Počet lôžok na izbe by sa mal znížiť na dva, maximálne tri. V nemocnici v Žiari nad Hronom by mala pribudnúť aj pôrodnica novej generácie, kde sú pôrodné sály nahradené komfortnými pôrodnými izbami a oddelenie matka a dieťa, kde budú pediatrické lôžka s možným rodičovským sprievodom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies