Predaj potravín po záruke je napriek sprísnenemu zákonu problémom

NETKY.SK • 22 September 2013, 14:58 • 2 min
Predaj potravín po záruke je napriek sprísnenemu zákonu problémom

BRATISLAVA - Najčastejší výskyt kontrol s nedostatkami pretrváva v obchodnej sieti vo formátoch hyper- a supermarkety a stredné predajne.

slovakia

left justify in out

Predaj potravinárskych výrobkov po dátume minimálnej spotreby alebo dátume minimálnej trvanlivosti (DMS/DMT) je napriek sprísneným podmienkam od 1. apríla 2013 v novele zákona o potravinách neustále vážnym a pretrvávajúcim problémom.

Vyplýva to zo záverov informatívneho materiálu rezortu pôdohospodárstva o výsledkoch úradných kontrol potravín, ktorým sa bude v pondelok (23. 9.) na svojom rokovaní zaoberať Hospodárska a sociálna rada (HSR) SR.

V období od 1. januára do 31. júla 2013 nadobudlo právoplatnosť 1361 sankčných rozhodnutí riaditeľov jednotlivých regionálnych veterinárnych správ pri výrobe potravín, manipulácii s nimi a ich umiestňovaní na trh v hodnote 1,12 milióna eur, pričom priemerná hodnota uloženej pokuty bola 824 eur a maximálna suma uloženej pokuty 33.000 eur.

"Pokiaľ sa pozrieme na to isté sledované obdobie za roky 2012 a 2013, nastalo zvýšenie počtu rozhodnutí približne o 31 %, suma sankcií sa zvýšila približne o 93 %,"
poznamenalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v materiáli.

"Udelené pokuty po účinnosti novely zákona o potravinách doteraz nie sú pre obchodnú sieť likvidačné," tvrdí rezort pôdohospodárstva.

Najčastejší výskyt kontrol s nedostatkami podľa MPRV SR pretrváva v obchodnej sieti vo formátoch hyper- a supermarkety a stredné predajne, ktoré prevádzkujú predovšetkým obchodné reťazce a cez ktoré sa predáva na Slovensku viac ako 80 % potravín.

"Na základe týchto záverov a výsledkov úradnej kontroly MPRV SR nemôže súhlasiť s radikálnou zmenou v sankčnej časti zákona o potravinách. Úlohou sankčnej časti zákona je zabezpečiť prevenciu pred možnými pochybeniami, ktoré môžu predstavovať ohrozenie zdravia spotrebiteľa. V tomto prípade sa ukazuje, že napriek vysokým možným pokutám obchodná sieť neprijala rázne opatrenia na zabránenie predaja potravín po DMS/DMT," dodal agrorezort v informatívnom materiáli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies