Predaj ostrovov je výnosný biznis, ich ceny ani počas krízy neklesali

NETKY.SK • 9 August 2010, 07:25 • 2 min
Predaj ostrovov je výnosný biznis, ich ceny ani počas krízy neklesali

Predaj ostrovov je výnosný biznis, ich ceny ani počas krízy neklesali

slovakia

left justify in out

img

Začal to Marlon Brando, Diana Rossová a Nicolas Cage zachytili tento trend a Johnny Depp ho zdokonalil. Bohatí a slávni ľudia často snívajú o tom, že vlastnia svoj malý kúsok raja a kanadský podnikateľ pôvodom z Nemecka zarobil obrovský majetok na tom, že im pomáha plniť tieto sny.
      Farhard Vladi je zakladateľom najväčšej svetovej agentúry, ktorá sa špecializuje na prenájom a predaj súkromných ostrovov. Sám už dve desaťročia vlastní malý kúsok zeme na Novom Zélande.
      V katalógu má celú škálu ostrovov, od romantických zákutí s tyrkysovým morom, bielym pieskom a kokosovými palmami po fliačiky zeme porastené borovicami v Škandinávii alebo Škótsku.
      Vladi odhaduje, že za 40 rokov v "biznise" predal zhruba 2000 ostrovov. Momentálne má v ponuke 120 ostrovov a ročne sa mu podarí predať približne 30. Cena sa pohybuje od 110 miliónov USD (83,48 milióna eur) za 90-hektárový raj na Bahamách po "iba" 29.000 USD za kúsok zeme pri brehoch kanadskej provincie Nové Škótsko.
      Ako prvý si medzi celebritami kúpil vlastný ostrov vo Francúzskej Polynézii hollywoodsky herec Marlon Brando a odštartoval tak nový trend. Diana Rossová a Tony Curtis sa stali Vladiho prvými exkluzívnymi klientmi.
      Ale tí najväčší boháči na svete si takýto luxus nemôžu dovoliť. Nie, že by naň nemali peniaze, problémom je bezpečnosť. Na izolovanom ostrove by totiž boli ľahkým terčom pre únoscov.
      Problematické sú aj ostrovy pri pobreží Hondurasu alebo Belize. Je tam totiž veľa pirátov, obrovská vlhkosť, milióny komárov, ktoré prenášajú choroby, ako je horúčka dengue, a tiež hady. Z tohto pohľadu sú ostrovy s chladnejším podnebím pri brehoch Severnej Ameriky či Európy oveľa bezpečnejšou investíciou ako tropické destinácie.
      Paradoxné tiež je, že svetová finančná kríza a pád cien nehnuteľností sa biznisu okolo predaja ostrovov takmer nedotkli. Práve naopak, neistota na realitnom trhu mala za následok, že majitelia ostrovov sa svojho majetku pevne držali - a to vyhnalo jeho cenu nahor.

Zdroj: TASR/AFP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies