Predaj osobných áut v Európe v apríli vzrástol, už 32. mesiac po sebe

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 10:39 • 2 min
Predaj osobných áut v Európe v apríli vzrástol, už 32. mesiac po sebe

BRUSEL - Predaj osobných áut v Európe v apríli vzrástol, už 32. mesiac po sebe. Takmer všetky automobilky pritom zaznamenali zvýšenie predaja, vrátane nemeckého Volkswagenu (VW), ktorým otriasa emisný škandál. Oznámilo to dnes Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA). Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Počet nových zaregistrovaných osobných áut v 28 štátoch Európskej únie (EÚ) s vylúčením Malty, a tiež vo Švajčiarsku, Nórsku a na Islande, v apríli vzrástol o 9,1 % na 1,27 milióna. To bol najväčší objem predaja od apríla 2008, teda tesne predtým, ako trh s autami zasiahla globálna hospodárska a finančná kríza.

 

Predaj áut v Európe sa vrátil k rastu v roku 2014 po šiestich rokoch poklesu, keď registrácia nových vozidiel dosiahla najnižšiu úroveň za celé desaťročia. Dopyt po autách od roku 2014 každý mesiac stúpa, vďaka väčšej dôvere spotrebiteľov v ekonomiku, rôznym stimulom na podporu predaja a uvádzaniu nových modelov na trh.

 

Spomedzi najväčších európskych automobilových trhov najstrmší nárast predaja osobných áut zaznamenalo v apríli Španielsko (21,2 %), po ktorom nasledujú Taliansko (11,5 %), Nemecko (8,4 %) a Francúzsko (7,1 %). V Británii stúpol sa v apríl1i predaj len o 2 %.

 

Čo sa týka jednotlivých automobiliek, na aprílovom výsledku majú najväčší podiel nemecký koncern Daimler, ktorý predal o 21,6 % áut viac ako v rovnakom mesiaci vlani, Fiat Chrysler Automobiles (13,6 %) a BMW (11,7 %).

 

Aj najväčší výrobca áut v Európe, koncern Volkswagen, zaznamenal v apríli nárast predaja o 5,3 %, pričom aj dopyt po modeloch rovnomennej značky VW stúpol o 2,6 % po marcovom poklese o 1,6 %. Ale podiel Volkswagenu na európskom trhu sa znížil na 25,4 % z 26,2 % v dôsledku emisného škandálu.

 

Aj ďalšie automobilky dosiali v apríli rast predaja, ale o jednociferné číslo: PSA Peugeot Citroën (5,6 %) a Renault (5,3 %), Opel (6,6 %), Ford (4 %).

 

Za prvé štyri mesiac roka stúpol predaj áut v Európe o 8,3 % na 5,25 milióna vozidiel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona