Predaj nových áut v EÚ v januári klesol o 1,4 %

NETKY.SK • 16 Február 2011, 12:59 • 2 min
Predaj nových áut v EÚ v januári klesol o 1,4 %

Predaj nových áut v EÚ v januári klesol o 1,4 %

slovakia

left justify in out

img

Predaj nových áut v Európskej únii (EÚ) v januári medziročne klesol o 1,4 %, informovalo Združenie európskych výrobcov automobilov (ACEA).
      Celkovo bolo v únii počas uplynulého mesiaca registrovaných 1.041.650 nových áut.
      Darilo sa najväčšej európskej automobilke Volkswagen, ktorej predaj sa zvýšil o 5,9 %. Ostatní výrobcovia zaznamenali väčšinou pokles. Predaj skupiny Fiat sa prepadol o 20,2 %. Odbyt japonskej automobilky Toyota Motor klesol o 11,1 %, skupiny Renault o 5,2 % a koncernu PSA Peugeot Citroën o 3,4 %.
      V januári existovali výrazné rozdiely vo vývoji dopytu naprieč EÚ. Napríklad predaj v Nemecku vzrástol o 16,5 % a vo Francúzsku o 8,2. Naopak v Španielsku klesol o 23,5, v Taliansku o 20,7 % a Británii o 11,5 %. Najväčší prepad zaznamenal grécky trh, kde sa predaj áut medziročne znížil o 63,3 %.
      Európske automobilky sa snažia využiť vysoký dopyt v Ázii a Latinskej Amerike, aby vykompenzovali stagnujúci dopyt na nasýtených európskych trhoch. K terajšej situácii prispeli aj programy takzvaného šrotovného, ktoré podporili predaj počas krízy.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona