Predaj nových áut klesol v júli v Taliansku, Španielsku aj vo Francúzsku

NETKY.SK • 3 August 2010, 07:14 • 2 min
Predaj nových áut klesol v júli v Taliansku, Španielsku aj vo Francúzsku

Predaj nových áut klesol v júli v Taliansku, Španielsku aj vo Francúzsku

slovakia

left justify in out

img

Predaj nových áut v Taliansku, Španielsku a vo Francúzsku zaznamenal v júli 2010 medziročný pokles, keď spotrebitelia reagovali na ukončenie (vo Francúzsku obmedzenie) populárnych programov šrotovného a na rozsiahle úsporné programy vlád.
      Predaj nových áut v Taliansku klesol v júli medziročne takmer o 26 % a podiel automobilky Fiat sa opäť dostal pod 30 %. Oznámilo to dnes talianske ministerstvo dopravy.
      V minulom mesiaci sa v Taliansku predalo 152.752 áut, čo oproti júlu 2009 znamená pokles o 25,97 %. Čo sa týka Fiatu, automobilka predala v júli 44.433 automobilov, o 35,8 % medziročne menej, jej podiel na trhu sa znížil na 29,09 %. Firma sa tak opäť dostala pod hranicu 30 %, ktorú si až do mája tohto roka držala viac než štyri roky. V máji sa pod ňu dostala prvýkrát, v júni si však pozíciu opäť vylepšila, keď podiel na trhu zvýšila na 30,4 %.
      Podobne sa v júli vyvíjala situácia pri predaji áut aj v Španielsku a vo Francúzsku. Združenie španielskych výrobcov automobilov ANFAC dnes oznámilo, že za mesiac júl klesol predaj nových áut medziročne o 24 % na 82.167. Združenie varovalo, že za celý 2. polrok by pokles mohol predstavovať medziročne zhruba 30 %, keďže trh reaguje na ukončenie šrotovného, ako aj na zvýšenie dane z pridanej hodnoty od 1. júla.
      Vo Francúzsku klesol počet predaných nových áut oproti júlu 2009 o 12,9 % na 169.804. Uviedla to dnes asociácia výrobcov automobilov CCFA. Vo Francúzsku sa síce program šrotovného ešte neskončil, od 1. júla však vláda podporu na nákup ekologickejších áut zredukovala z pôvodnej hodnoty 700 eur na 500 eur.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies