Predaj nemeckej hydiny a vajec je dočasne pozastavený

NETKY.SK • 7 Január 2011, 12:46 • 2 min
Predaj nemeckej hydiny a vajec je dočasne pozastavený

Predaj nemeckej hydiny a vajec je dočasne pozastavený

slovakia

left justify in out

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na správy o výskyte nebezpečnej látky dioxín v potravinách pochádzajúcich z Nemecka nariadilo Štátnej veterinárnej a potravinovej správe (ŠVPS) SR celoplošnú kontrolu v obchodoch a veľkoobchodných skladoch. Zároveň pozastavilo predaj rizikových produktov.
      "Kým nebudú známe výsledky laboratórnych testov, ktoré vykonávajú slovenské diagnostické ústavy v týchto dňoch, predaj vajec a  hydinového mäsa nemeckého pôvodu je dočasne pozastavený," informuje v dnes zverejnenom stanovisku odbor komunikácie s médiami MPRV.
      Kontrolóri sa podľa agrorezortu taktiež zamerajú na ďalší potravinársky tovar, dovážaný z Nemecka. "Ministerstvo bude informovať spotrebiteľskú verejnosť na tlačovej konferencii, ktorá sa uskutoční v priebehu budúceho týždňa," avizuje rezort.
      Monitoring výskytu dioxínov v potravinách v SR, ktoré by sa na Slovensko mohli dostať z Nemecka, potvrdil TASR ešte v stredu (5.1.) hovorca ŠVPS Milan Matuš. "V obchodnej sieti prekontrolujeme produkty, ktoré by mohli nejakým spôsobom korešpondovať s týmto prípadom. Nebudeme sa však zameriavať konkrétne na niektorý obchodný reťazec. Pozrieme sa na všetky," priblížil.
      Pripomenul, že SR pravidelne odoberá z potravinového reťazca vzorky na prítomnosť dioxínov. "Robíme monitoring v potravinách, aj v surovinách, teda keby sa nebezpečné látky vyskytli, vieme ich zachytiť, a to aj u potravín slovenského pôvodu," dodal Matuš.
      Výrobca krmív v Šlezvicku-Holštajnsku použil látku obsahujúcu dioxín ako prísadu do krmiva. Krátko po vypuknutí škandálu preventívne dostalo asi 1000 fariem v Dolnom Sasku zákaz predávať svoje hydinové produkty. Približne 8000 kureniec bolo zlikvidovaných po tom, ako sa našiel nebezpečný dioxín v ich krmive. V okrese Soest vyradili z chovu asi 80.000 nosníc. Prechodné zastavovanie výroby vajec a kuraciny v roľníckych usadlostiach po celom Nemecku sa ešte neskončilo. Vo východnom Nemecku úrady oznámili, že najmenej 55 ton krmiva sa už na farmách spotrebovalo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies