Predaj jednorázových igelitových tašiek je zakázaný už aj na Novom Zélande

NETKY.SK • 1 Júl 2019, 09:08 • 2 min
Predaj jednorázových igelitových tašiek je zakázaný už aj na Novom Zélande

WELLINGTON - Dnešným dňom sa na Novom Zélande zavádza oficiálny zákaz používania jednorázových igelitových tašiek. krajina taktiež zaviedla veľmi vysoké pokuty pre obchodníkov a reťazce, ktoré budú takéto tašky zákazníkom ponúkať a poskytovať.

slovakia

left justify in out

Plasty sú už celosvetovým problémom. ich znečistenie životého prostredia vyhubuje rôzne druhy rastlín aj živočíchov. Štatistiky sú neúprosné. Každým rokom zahynie milión vtákov a viac ako 100 000 morskćh cicavcov plyvom voľne pohodeného plastu v príride. Buď sa do nich zamotajú, alebo ich skonzumujú. 

 

img

 

Zavedením nového zákona na Novom Zélande už nie je možné poskytovať tenké plastové jednorazové nákupné tašky, nariadenie však umožňuje pokračovať v predaji opakovane použiteľných tašiek. To, že zákon nadobudol dnešným dňom platnosť, bude mať v praxi len zanedbateľný účinok, pretože veľké supermarkety v krajine už tieto tašky zo svojej ponuky dávno vyradili.

 

img

 

Spoločnostiam, ktoré zákaz porušia, hrozia okrem iného aj vysoké pokuty až do výšky 100 000 dolárov. Novozélandská ministerka životného prostredia Eugenie Sageová v rozhovore pre stanicu Radio New Zealand uviedla, že "Novozélanďania sú hrdí na povesť svojej krajiny ako čistej a ekologicky mysliacej a chcú sa na tom podieľať aj tým, že prestanú používať jednorazové igelitové tašky."

 

Upozornila súčasne, že tento zákaz nestačí, i keď uznala, že vďaka nemu sa začala celospoločenská diskusia o používaní jednorazových plastov.

 

img

 

Program OSN pre životné prostredie len nedávno informoval, že zákaz jednorázových igelitových tašiek platí už vo viac ako 80 krajinách sveta. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona