Predaj japonského výrobcu autokompentov Takata sa pre odlženie môže presunúť do ďalšieho roka

NETKY.SK • 26 September 2016, 16:18 • 2 min
Predaj japonského výrobcu autokompentov Takata sa pre odlženie môže presunúť do ďalšieho roka

TOKIO - Predaj japonského výrobcu autokomponentov Takata, ktorý v dôsledku škandálu s vybuchujúcimi airbagmi nevyhnutne potrebuje investora, sa možno presunie do ďalšieho roka.

slovakia

left justify in out

Pôvodný cieľ bol pritom uzatvoriť dohodu o predaji ešte tento rok. Dôvodom sú plány niektorých potenciálnych investorov presadiť v prípade japonskej spoločnosti konkurzné konanie, čo by umožnilo vymazať veľkú časť jej dlhov. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na zdroje oboznámené so situáciou.

 

Na druhej strane totiž stoja veritelia, ktorí s bankrotom Takaty nesúhlasia. Pre nich by v prípade bankrotu firmy nastala presne opačná situácia, o väčšinu financií poskytnutých Takate by prišli. Ako dodali zdroje, ktoré si neželajú byť menované, vyriešenie sporu medzi veriteľmi a potenciálnymi investormi, bude trvať pravdepodobne niekoľko mesiacov.

 

Takata sa do problémov dostala v dôsledku škandálu s problematickými airbagmi, ktorých vyvíjače tlaku môžu vybuchnúť a do priestoru vozidla vymrštiť množstvo plastových a kovových úlomkov. Práve to je dôvod, pre ktorý sú airbagy od firmy Takata spájané s približne 15 úmrtiami a zhruba 150 zraneniami vo svete, a dôvod celosvetového rozsiahleho zvolávania áut do servisov. Očakáva sa, že náklady Takaty v dôsledku zvolávania vozidiel do servisov môžu dosiahnuť okolo 1 bilióna jenov (8,85 miliardy eur). Firme navyše hrozia ďalšie náklady spojené s právnymi spormi v súvislosti s úmrtiami v dôsledku výbuchu airbagov, najmä v USA. Od začiatku roka 2014, keď sa problém objavil, klesla cena akcií japonskej firmy približne o 90 %.

 

Takata sa preto začala obzerať po iných výrobcoch autokomponentov a po investičných spoločnostiach, aby jej pomohli v komplikovanej finančnej situácii. Minulý týždeň dostala ponuky od piatich investorov. Už na budúci mesiac by chcela oznámiť meno záchrancu a plán reštrukturalizácie dokončiť do konca decembra.

 

Podľa spomínaných nemenovaných zdrojov je ale tento časový plán vzhľadom na odlišné predstavy veriteľov a budúcich investorov príliš ambiciózny. Navyše, ako jeden zo zdrojov uviedol, meno investora pravdepodobne nebude oznámené skôr, ako Takata oznámi bankrot, pretože až potom bude možné stanoviť rozsah pohľadávok spoločnosti.

 

Medzi potenciálnych investorov Takaty patria japonská firma Daicel spolu s investičnou spoločnosťou Bain Capital, americký výrobca airbagov Key Safety Systems, ktorý pravdepodobne vytvorí partnerstvo s americkou spoločnosťou súkromného kapitálu Carlyle Group, a ponuku podala aj ďalšia americká firma súkromného kapitálu KKR.

(1 EUR = 113,02 JPY)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies