Predaj falšovaných liekov cez web trápi aj Slovensko, ľuďom môžu uškodiť

NETKY.SK • 9 September 2016, 15:37 • 2 min
Predaj falšovaných liekov cez web trápi aj Slovensko, ľuďom môžu uškodiť

BRATISLAVA - Nelegálny internetový biznis s falšovanými liekmi je rozšírený i na Slovensku, upozorňuje polícia. Každoročne vypátra niekoľko webov. Národná kriminálna agentúra (NAKA) tento rok odhalila jedenásť takýchto stránok, a to aj v slovenskom jazyku.

slovakia

left justify in out

Falšované lieky pritom môžu ľuďom ťažko zdravotne uškodiť, podľa farmafiriem nemožno vylúčiť ani fatálne následky. Potvrdzuje to i polícia. "Štát vytvára právny a inštitucionálny rámec, systém, ktorý zabezpečuje ochranu života a zdravia ľudí, no ak občania tento systém obídu, vystavujú sa ohrozeniu zdravia alebo života," povedal pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Predajcovi falšovaných liekov cez internet hrozí jeden až päť rokov odňatia slobody. "Každý prípad je však individuálny," vysvetlil Slivka.

 

Trend ponuky a predaja falšovaných liekov sa podľa polície presúva z ulice na web. Sťažuje jej to prácu. "Ide však o celosvetový trend, ktorý sa netýka len Slovenska," povedal Slivka. NAKA podľa neho situáciu "monitoruje, vyhodnocuje a prijíma účinné opatrenia".

 

Spomínané lieky sú často sfalšované dobre, laik ich voľným okom od originálu nerozozná. "Podvodníci si veľmi dajú záležať na dizajne lieku i krabičky," povedala tento týždeň v Bratislave Anci Kvarnström, konzultantka pre Európsku federáciu inovatívneho farmaceutického priemyslu. Ľudia podľa nej mnohokrát nevedia, že nakupujú lieky cez ilegálny web. Láka ich lacnejšia cena ako v kamenných lekárňach.

 

"Mali by si overiť, či ide o certifikovanú internetovú lekáreň," podotkla Kvarnström. Falšovateľov podľa nej motivuje vidina veľkého zárobku, profit z tohto biznisu je mnohonásobne vyšší ako ich vstupná investícia. Páchatelia sú ťažko vystopovateľní a nehrozia im ani až také "ťažké tresty", myslí si. Do distribúcie sa dostávajú najmä lieky na predpis - na poruchy erektilnej dysfunkcie či srdcovo-cievne choroby. Tiež anabolické steroidy, lieky na chudnutie, hypnotiká a sedatíva, analgetiká, antidepresíva či lieky na cukrovku.

 

Kupujúci vedia na internete zistiť, ktorá lekáreň je certifikovaná. Treba si skontrolovať, či sa nachádza v zozname držiteľov licencie na stránkach Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Takéto subjekty ponúkajú len registrované lieky na Slovensku bez viazania na recept alebo zdravotnícke pomôcky neviazané na lekársky predpis. Tie na predpis nie. "Certifikovaná lekáreň sa zároveň prezentuje logom, ktorého používanie zaviedla Európska komisia," povedal Matej Petrovič zo Sekcie farmácie a liekovej politiky z Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Kliknutím na logo je užívateľ presmerovaný na web ŠÚKL. V súčasnosti má logo na Slovensku asi 50 internetových lekární.

 

Logo pre internetový výdaj liekov má vo všetkých členských krajinách rovnaký dizajn a technické podrobnosti. Skladá sa z grafického obrazca s vlajkou štátu, v ktorom má lekáreň či výdajňa zdravotníckych potrieb povolenie na činnosť. Pod ním je uvedený text v domácom jazyku, ktorý nabáda pacienta, aby naň klikol. Podozrivý web by mal občan oznámiť ŠÚKL alebo polícii.

 

Do asi troch rokov by sa v našich lekárňach mali objaviť aj krabičky liekov so špeciálnymi 2D kódmi. Tento systém overovania liekov upravuje takzvaný delegovaný akt, ktorý už vstúpil do platnosti v celej Európskej únii. Lieky na predpis, ktoré budú na trh pustené po februári 2019, budú musieť kódy mať, inak nebudú uvedené na trh. "Farmaceutické spoločnosti vyjde zavedenie kódov na milióny eur," povedala Katarína Slezáková, výkonná riaditeľka Asociácie inivatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP). Nepredpokladá, že sa to premietne do ceny liekov. O implementácii spomínaného delegovaného aktu teraz kompetentní diskutujú v pracovnej skupine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona