Predaj emisií Interblue Group sa musí vyšetriť podľa Žigu i Nagya

NETKY.SK • 20 Október 2013, 14:28 • 2 min
Predaj emisií Interblue Group sa musí vyšetriť podľa Žigu i Nagya

BRATISLAVA - Súčasný predaj siedmich miliónov ton emisných kvót Španielku bol podľa Žigu transparentný.

slovakia

left justify in out

Predaj emisných kvót z roku 2008 spoločnosti Interblue Group, ktorá mala sídliť v garáži, sa musí vyšetriť podľa ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD) i jeho predchodcu Józsefa Nagya (Most-Híd). Ako dnes v relácii televízie TA3 V politike poukázal súčasný šéf envirorezortu, kauza by mala byť dôsledne vyšetrená, aby neboli pochybnosti o tom, či došlo k škode a trestnému činu.

Polícia prednedávnom zastavila trestné stíhanie v kauze predaja emisií za prvej vlády Roberta Fica, ministerstvo životného prostredia následne podalo sťažnosť na prokuratúru. Šéf envirorezortu Žiga si myslí, že nejasnosti okolo kauzy je ešte stále možné vysvetliť. Preto sa podľa jeho slov podala i spomínaná sťažnosť, aby sa kauza dôsledne vyšetrila.

Na vyšetrenie predaja vyzýva aj exminister Nagy, ktorý pripomenul, že za jeho pôsobenia podané trestné oznámenie týkajúce sa nedoplatenia 15 miliónov eur za emisie špeciálna prokuratúra odmietla. Dôvod mal byť, že spoločnosť konala v dobrej viere. Upozornil, že zmluva bola už na začiatku pre Slovensko "maximálne" nevýhodná, a preto, keď nie je zodpovedná spoločnosť, mal by byť ten, kto ju podpísal. Je preto presvedčený, že vyšetrovanie má pokračovať a na zodpovednosť majú byť zobraní ľudia z ministerstva. Rezort v tom čase viedol nominant SNS.

Súčasný predaj siedmich miliónov ton emisných kvót Španielku bol podľa Žigu transparentný. Vzhľadom na vzájomnú dohodu rezort zatiaľ nezverejnil cenu, za ktorú sa emisie predávali. Minister avizoval, že by sa tak malo stať po 10. novembri. Získané peniaze sa použijú na zatepľovanie. Na margo údajného nástupcu spoločnosti Interblue Group poznamenal, že pokiaľ niekto preukáže nástupníctvo, bude sa od neho požadovať doplatenie peňazí za emisný obchod z roku 2008, a potom sa s ním bude možné baviť o tom, či existuje nárok na ďalšie kvóty.

Kým v otázke potreby vyšetrenia kauzy emisie majú súčasný aj bývalý šéf envirorezortu rovnaký názor, iný pohľad majú na problematiku zonácie Tatranského národného parku (TANAP). Na tento krok je potrebná aj legislatívna zmena, ktorá prinesie nové možnosti riešenia náhrad pre súkromných vlastníkov chránených území. Nagy preto víta predloženie novely zákona o ochrane prírody, nepáči sa mu však Žigov názor, že na zonácii Tatier by sa mali dohodnúť ľudia, ktorí tam pôsobia. Vidí v tom zbavovanie sa politickej zodpovednosti. Žiga mu naopak vyčíta, že za jeho pôsobenia bola pracovná skupina k zonácii až veľmi zelená.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies