Predaj áut v USA vyskočil vo februári takmer o 16 %

NETKY.SK • 2 Marec 2012, 08:15 • 2 min
Predaj áut v USA vyskočil vo februári takmer o 16 %

Predaj áut v USA vyskočil vo februári takmer o 16 % - Doprava Predaj áut v USA vyskočil vo februári takmer o 16 % a na celý rok prepočítané tempo predaja bolo najvyššie za 4 roky. Pomohlo k tomu prekvapivé zvýšenie dopytu po vozidlách koncernu General Mot

slovakia

left justify in out

img

Predaj áut v USA vyskočil vo februári takmer o 16 % a na celý rok prepočítané tempo predaja bolo najvyššie za 4 roky. Pomohlo k tomu prekvapivé zvýšenie dopytu po vozidlách koncernu General Motors (GM) a dobré výsledky Chryslera a Fordu.

Predaj áut v USA už druhý mesiac za sebou prekonal aj najoptimistickejšie očakávania. Podľa analytikov je jednou z príčin zvyšovanie dôvery spotrebiteľov a pozitívne makroekonomické údaje.

Predaj áut vo februári vyskočil o 15,7 % na vyše 1,1 milióna vozidiel. Tempo predaja prepočítané na celý rok dosiahlo podľa spoločnosti Autodata 15,1 milióna áut, čo je najviac od februára 2008.

Niektorí analytici však tlmia optimizmus a upozorňujú na to, že americký automobilový priemysel sa plne nezotaví dovtedy, kým zasa nezačnú rásť ceny domov a spotrebitelia sa nebudú cítiť zámožnejší. Automobilový sektor v USA sa zotavuje už tretí rok z prudkého prepadu, ktorý spôsobil v roku 2009 krach GM a Chryslera. V Spojených štátoch sa priemerne ročne predávalo takmer 17 miliónov áut v 10-ročnom období skončenom v roku 2007.

Chrysler zaznamenal vo februári 40-% medziročný nárast predaja na domácom trhu a Ford 14-%. Odbyt Volkswagenu v USA vyskočil o 42,5 %, Kia Motors o 37,3 %, Nissan Motor o 15,5 % a Toyoty o 12,4 %. GM predal vo februári 209.306 áut, čo je o 1,1 % viac ako v rovnakom období vlani.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies