Predaj áut v USA vlani stúpol na rekordnú úroveň

NETKY.SK • 5 Január 2017, 14:58 • 2 min
Predaj áut v USA vlani stúpol na rekordnú úroveň

DETROIT - Predaj áut v USA vlani stúpol na rekordných 17,55 mil. z úrovne 17,47 mil. v predchádzajúcom roku. Informovala o tom spoločnosť Autodata Corp.

slovakia

left justify in out

Išlo už o siedmy rok rastu odbytu automobilov na americkom trhu. Toto obdobie rastu predaja by sa však mohlo skončiť. Americká Národná asociácia dílerov áut očakáva, že v tomto roku sa predaj áut v krajine zníži na úroveň 17,1 milióna. Úrokové sadzby a ceny áut sa totiž zvyšujú.

 

Predaj áut v USA by mohla ovplyvniť aj politika. Novozvolený americký prezident Donald Trump pohrozil, že uvalí 35-percentné clá na dovoz automobilov vyrábaných v Mexiku a exportovaných do USA. To by mohlo ovplyvniť všetkých veľkých výrobcov áut. Zároveň však sľúbil zvýšenie výdavkov na infraštruktúru, čo by mohlo podporiť predaj nákladných áut.

 

Automobilka Nissan Motor Co. na americkom trhu vlani evidovala rast predaja o 5 % na vyše 1,5 mil. vozidiel. Firme Honda Motor Co. stúpol predaj o 3 % na vyše 1,6 mil. áut. Automobilka Hyundai Motor Co. zaznamenala zvýšenie predaja o 2 % na 775 005 áut. Spoločnosť Ford Motor Co. dosiahla rast odbytu o necelé 1 % na vyše 2,6 milióna. General Motors však vykázal pokles predaja o 1,3 % na úroveň tesne nad 3 mil. vozidiel. Predaj áut firmy Toyota vlani oslabil o 2 % na 2,4 mil. a Volkswagen evidoval pokles o 8 % na 322 948 vozidiel.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona