Predaj áut v Rusku pravdepodobne klesne o 25 až 35 %

NETKY.SK • 9 Február 2015, 11:43 • 2 min
Predaj áut v Rusku pravdepodobne klesne o 25 až 35 %

MOSKVA - Predaj áut v Rusku v tomto roku pravdepodobne klesne o 25 až 35 % v dôsledku prudkého spomalenia ekonomiky a znehodnotenia rubľa. Uviedla to v pondelok poradenská firma PricewaterhouseCoopers (PwC).

slovakia

left justify in out

Konštatovala, že na ruskom trhu by sa v tomto roku mohlo predať 1,52 až 1,75 mil. automobilov, pričom v roku 2014 sa v krajine predalo 2,34 mil. áut. Už v roku 2014 však predaj áut v Rusku medziročne oslabil o 10 %.

 

Ruský automobilový trh zažíval konjunktúru od rozpadu Sovietskeho zväzu. Teraz však majú obyvatelia krajiny nižšie disponibilné príjmy, keďže ruské hospodárstvo smeruje do recesie. Ekonomiku krajiny poškodzujú klesajúce ceny ropy a západné sankcie uvalené voči Moskve pre ukrajinskú krízu. Spoločnosť PwC uviedla, že hlavnými faktormi, ktoré ovplyvnia predaj áut v Rusku v tomto roku budú okrem geopolitickej situácie aj ceny ropy, výmenný kurz rubľa, úverové podmienky a štátna podpora. 

 

Asociácia európskych podnikov (AEB) v úvode tohto roka informovala, že predaj osobných áut v Rusku by mohol v tomto roku klesnúť o viac ako o 24 % v dôsledku vysokej inflácie a úrokových sadzieb. Niektorí výrobcovia áut však takúto prognózu považujú za optimistickú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies