Predaj áut v EÚ výrazne klesá, pridali sa ďalšie problémy!

NETKY.SK • 18 Máj 2022, 10:28 • 2 min
Predaj áut v EÚ výrazne klesá, pridali sa ďalšie problémy!

BRUSEL - Predaj nových áut v Európskej únii (EÚ) aj v apríli klesol, a to až o pätinu v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu zverejnilo Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA).

slovakia

left justify in out

Tie ukázali, že problémy s dodávateľským reťazcom v apríli ešte viac otriasli automobilovým priemyslom v EÚ. TASR správu prevzala z AFP.

 

img

 

Nedostatok čipov trápi výrobcov automobilov už viac ako rok. Najnovšie sa k nemu pridali problémy s dovozom komponentov z Ukrajiny, ktorá čelí invázii ruskej armády. Podľa údajov ACEA sa počet zaregistrovaných nových osobných áut v EÚ v apríli 2022 znížil medziročne o 20,6 % na 684 506 kusov.

 

Prečítajte si tiež: Vlastné auto môže byť pre domácnosť prínosom, ale aj záťažou

 

„S výnimkou pandémie nového koronavírusu v roku 2020 to bol najslabší aprílový výsledok z hľadiska predaných objemov od začiatku záznamov,“ uviedlo ACEA. Všetky hlavné trhy zaznamenali v apríli dvojciferný pokles predaja, pričom najstrmšie sa znížil počet zaregistrovaných nových áut v Taliansku (- 33 %), po ktorom nasledovali Francúzsko (- 22,6 %), Nemecko (- 21,5 %) a Španielsko (- 12,1 %).

 

img

 

Za prvé štyri mesiace roka klesol predaj nových áut v európskom bloku medziročne o 14,4 % na približne 2,9 milióna kusov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies