Predaj áut v EÚ v lete výrazne klesol

NETKY.SK • 16 September 2010, 12:05 • 2 min
Predaj áut v EÚ v lete výrazne klesol

Predaj áut v EÚ v lete výrazne klesol

slovakia

left justify in out

img

Predaj osobných áut v Európe v letných mesiacoch výrazne klesol. Dôvodom je ukončenie tzv. šrotovného, čiže štátneho príspevku na kúpu nového auta výmenou za staré, vo viacerých krajinách Európskej únie. Vyplýva to z najnovších údajov Asociácie Európskych výrobcov áut (ACEA).
      Podľa štatistík sa odbyt nových áut v celej únii s výnimkou Cypru a Malty, ktoré nedodali údaje, v júli znížil medziročne o 18,6 %. Toto číslo odráža dvojciferný pokles predaja nových áut v najväčších európskych ekonomikách Nemecku, Francúzsku, Taliansku, Španielsku a Británii.
      V auguste, kedy je záujem o kúpu nových vozidiel pre dovolenky už tradične slabý, sa predaj áut znížil medziročne o 12,9 %.
      Za prvých osem mesiacov 2010 úrady v štátoch EÚ zaregistrovali 9.021.703 nových automobilov, čo je o 3,5 % menej ako vlani, keď ešte mnohé štáty vyplácali šrotovné. Práve to minulý rok výrazne podporilo odbyt vozidiel.
      Znížene augustového predaja hlásia francúzske automobilky, konkrétne Renault medziročne o 7,5 % a Peugeot Citroën PSA o 13,7 %. Odbyt modelov Opel a Vauxhall klesol v sledovanom období o 14,9 %, zatiaľ čo áut značky Ford sa v auguste 2010 predalo o 21,1 % menej ako vlani. Taliansky Fiat zaregistroval pokles predaja o 24,23 % a najväčšia európska automobilka Volkswagen o 11,1 %.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies